Grönsaker/ Grytor/ Husmanskost/ Libanon/ Ris

Makloubeh- Orientaliskt ris med kyckling

Makloubeh betyder “upp och ner vänd” den perfekta beskrivningen på denna rätt. Man lägger grönsaker och kyckling i botten av en gryta, toppar det med ris och vid servering vänder man på grytan. Det blir en härlig blandning på alla smaker av blomkål, aubergine, kyckling och potatis. Vill man göra rätten extra festlig kan man strö på stekta pinjenötter och mandel. Denna rätt görs på många olika vis i Mellanöstern, denna version är vanlig i Palestina, Libanon och Syrien.
Maklobe1
6-8 portioner Makloubeh
1 aubergine
1 blomkålshuvud
4-5 st potatisar
6-8 kycklingbitar (tex kycklingklubbor)
10-12 dl basmatiris
Kryddor:
2 st hönsbuljongtärningar utspädd i hett vatten
1,5 tsk sjukrydda- recept HÄR!
0,5 tsk gurkmeja
Salt & svartpeppar
Fritering:
Rapsolja
Tillsättning:
1-2 tomater

Gör såhär:
Tvätta riset och lägg i en skål, häll över ljummet vatten och låt stå i 30 min. Skär grönsakerna i bitar, har du stora kycklingklubbor delar du dem i mitten. Hetta upp olja och stek potatis, aubergine och blomkål i omgångar tills de får en fin gyllene färg. Låt rinna av på papper. Stek kycklingen i olja tills de blir helt genomstekta, ca 10 min på varje sida, låt rinna av på papper.

Sila av riset och krydda med alla kryddor och buljongen. Skär tomater i runda skivor och lägg i botten av en kastrull. Tomaten är som ett “skydd” så att grönsakerna och kycklingen inte fastnar i botten av kastrullen. Lägg först potatis, sedan kyckling och avsluta med blomkål och aubergine. Häll över det kryddade riset och avsluta med kokande vatten. Vattnet ska precis täcka riset. Lägg på ett lock eller aluminiumfolie. Låt koka upp och sänk sedan värmen till medelvärme och låt tillagas långsamt tills riset är helt genomkokt. Koktiden varierar beroende på riset, ca 20-30 min är en lagom tid. Tillsätt eventuellt mer vatten om riset känns för torrt. Låt riset svalna i grytan en stund. Lägg sedan på en bricka och vänd på den upp och ner.  Gillar du nötter kan du garnera riset med stekt mandel och pinjenötter. Servera genast med sallad och tzatsiki.

IMG_0516 3IMG_0527IMG_0539IMG_0540 3IMG_0542 4IMG_0548 3IMG_0562 4IMG_0568 4IMG_0575 3
maklobe3maklobe4

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

7 Comments

  • Reply
    Mia
    15/11/2015 at 09:10

    Kan man ha i kycklingfilé?

    • Reply
      Zeina
      15/11/2015 at 09:13

      Det funkar jättebra bra med kycklingfilé

  • Reply
    Slavica
    15/11/2015 at 22:58

    Det måste var gott som bara….❤️❤️

  • Reply
    Mia
    17/11/2015 at 10:14

    Gjorde den förrigår men skippade blomkål, tog 6 dl istället (vi var bara 3 personer) och kycklingfilé ist för kycklingklubbor och det blev jättejättegott! Kan poängtera att jag aldrig har lagat denna rätt tidigare och är ganska kass på ris men det blev helt perfekt! Tack zeina!

    • Reply
      Zeina
      17/11/2015 at 22:56

      Så härligt! Underbart att du var nöjd. Tack för att du tog dig tid att berätta! Vänliga hälsningar /Zeina:-D

  • Reply
    Monika
    17/11/2015 at 13:23

    Hej! Det ser supergott ut. Jag har alltid velat hitta just sådant ris som du har på bilderna. Var hittar jag det? Det står basmatiris i receptet men basmatiris i vanliga mataffärer tycker jag inte är detsamma. Vore supertacksam om du kunde skriva exakt vad det riset heter, vilket märke och var man kan hitta det någonstans? Tack=)

    • Reply
      Zeina
      17/11/2015 at 22:58

      Hej Monika. Jag använder en rissort som heter Amiri, den finns främst i Orientaliska livsmedelsbutiker. Det säljs i en gul säck på 5 kg. Jag kommer att lägga upp en bild på den på mitt instagramkonto imorgon. Håll utkik. Kram /Zeina

    Leave a Reply

    5 + två =