Bakverk/ Dessert/ Efterrätt/ Libanon/ Småkakor

Mamoul- Fyllda mannagrynskakor

Mamoul

Mamoul är en traditionell och mycket omtyckt kaka i Mellanöstern som främst görs i Libanon, Syrien men även i Palestina. Mamoul serveras gärna vid högtider och festliga tillfällen. Kakorna formas i vackra och konstnärliga träverktyg som oftast är handgjorda. Man formar kakorna efter fyllningen så att man ska veta vad som finns i dem. De som är avlånga innehåller pistage, runda fylls med valnötter och de lite mindre utan florsocker med dadlar. Det är pilligt att göra mamoul och lite av en konst, det gäller att ha en bra fingertoppskänsla, degens ska kännas rätt, man ska jobba varsamt när man fyller och formar kakorna. Detta recept är jag väldigt glad över eftersom det är min kära mamma som står bakom allt jobb, jag fick ta bilder på hennes verk när hon bakade. Det är från henne jag har fått alla mina libanesiska recept som finns på min blogg. Utan min älskade mamma hade jag aldrig älskat matlagning så mycket som jag gör idag. Jag lägger stolt upp min mammas verk med många fina bilder 🙂
MamoulMamoul
Recept på mamoul, ca 40-50 st
Degen:
1 kg mannagryn
400 g smör (gärna osaltat smör)
2 dl socker
15 g färsk jäst (ca 1/4 av en färsk jäst)
0,5 dl vatten
2 tsk mahlab (vejkselkrydda som används i orientaliska bakverk)
2 tsk apelsinblomvatten
2 tsk rosenvatten
Ca 0,5-1 dl ljummet vatten
Fyllning:
Fyllning 1:
300 g valnötter
3/4 dl socker
2 tsk apelsinblomsvatten
2 tsk rosenvatten
Fyllning 2:
500 g pistagenötter
1,5 dl socker
2 tsk apelsinblomsvatten
2 tsk rosenvatten
Fyllning 3:
400 g urkärnade dadlar
25 g smör
Garnering:
Ca 3-4 dl florsocker

Gör såhär:
Börja med att göra degen. Smält smöret och blanda det med mannagryn och socker. Blanda väl, täck bunken med en påse och låt stå i rumstemperatur i minst 8 timmar, degen klarar sig upp till 12 timmar innan den ska användas. När degen fått stå några timmar, har mannagrynen svällt upp och mjuknat. Lös upp jästen med 0,5 dl vatten, blanda i mannagrynen och börja nu knåda och arbeta degen ordentligt med händerna. Tillsätt sedan mahlab, rosen- och apelsinblomvatten. Blanda i lite vatten och knåda degen en bra stund till. Mannagrynen ska arbetas och knådas tills den inte längre smular sig, det ska gå att bilda en boll av den utan att den smulas sönder. Om degen känns för torr kan du tillsätta lite mer smör eller vatten och knåda ännu mer. Täck bunken med en påse och låt vila i 20 min.

Mamoul

Mannagrynet har svällt över natten och är redo att arbetas.

Mamoul

Upplöst jäst som ska in i degen.

Mamoul

I med, mahlab, vätska, rosen- och apelsinblommsvatten.

Mamoul

Knåda degen ordentligt.

Mamoul

När degen känns smidig och inte längre smulig är den perfekt. Låt den vila en stund innan användning. Tänk på att alltid hålla degen övertäckt så den inte torkar ut.

Fyllningarna:
Nötfyllningen: Finhacka nötterna och blanda med övriga ingredienser.
Dadelfyllning: I orientaliska livsmedelsbutiker kan man ofta hitta ett paket urkärndade dadlar. Det är en styv dadelmassa som vakuumförpackas. Värm upp dadelmassan några sekunder i micron tills den mjuknar, smält smöret och arbeta in det i dadlarna.

Mamoul

Dadelmassan blandad med smör.

Mamoul

Fyllningarna.

Fylla kakorna:
Det finns ett speciellt träverktyg som används till att forma mamoul. Det hittar man inte så enkelt på marknaden, har man tur finns dem i livsmedelsbutiker eller affärer med produkter från Mellanöstern. Smörj träformarna med rapsolja innan de används för att kakorna inte ska fastna i formen. Ta en degbit och forma den till en rund boll, öppna upp bollen med fingret samtidigt som du snurrar på den. Degen ska bli så tunn som möjligt utan att den spricker. Ta ca 1-2 tsk fyllning och fyll degen. Arbeta varsamt och förslut kakan, lägg i träformen och pressa varsamt. Banka sedan ut kakan ur formen. Ska du fylla degen med dadlar formar du först dadelmassan till en boll och fyller degen. Ställ kakorna på en plåt med bakplåtspapper. Värm ugnen till 225°, baka kakorna mitt i ugnen i ca 15 min, tills de får en fin gyllene färg. Pudra en bricka rikligt med florsocker, ställ nygräddade och varma mamoul på brickan och pudra sedan kakorna med florsocker. Kakorna med dadlar i ska inte pudras med florsocker. Låt svalna och förvara sedan i en kakburk i, de håller sig i en kakburk upp till en månad eller i frysen i ca 3 månder.

Mamoul

Träformar till kakorna. Den avlånga formen används till pistagenötsfyllningen, de runda i mitten till valnötter och den minsta längst ut till dadlar.


Mamoul
IMG_1266_Fotor IMG_1270_Fotor IMG_1275_FotorMamoul Mamoul  IMG_1404_Fotor IMG_1408_Fotor IMG_1449_Fotor IMG_1462_FotorMamoulMamoulMamoul25032016-IMG_1478_Fotor  25032016-IMG_1624_Fotor

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

18 Comments

  • Reply
    Hanin
    17/04/2016 at 15:32

    Jag skulle seriöst kunna föräta mig på pistagemaamoul haha… Åhhh vad man börjar längta till Eid nu!

    • Reply
      Zeina
      18/04/2016 at 08:39

      Samma här 😀 dom är så himla goda.

  • Reply
    farha
    25/06/2016 at 20:43

    Jag undrar vart man kan köpa träformarna?

    • Reply
      Zeina
      29/06/2016 at 11:22

      Mina träformar är från Libanon 🙂 svårt att hitta dem i Sverige men de kan finnas i Orientaliska affärer.

  • Reply
    LINDA
    28/06/2016 at 21:56

    TACK UNDERBARA ZEINA. GODASTE RECEPT EVER. BAKADE DEN IDAG TILL SYRRANS KALAS .
    MUMS MUMS

    • Reply
      Zeina
      29/06/2016 at 11:40

      Underbart 😀 TACK snälla för att du berättar. Det glädjer mig att läsa. Kram

  • Reply
    farha
    29/06/2016 at 16:33

    Tack zeina
    jag ska fråga dem o orientaliska affärer ifall de har.
    Du inspirerar mig faktisk. jag har smakat de en gång såååå goda.
    mvh farha

    • Reply
      Zeina
      08/07/2016 at 11:02

      Tack Farha 😀 Hoppas att du hittar dem. Kram fina du

  • Reply
    Nora
    04/07/2016 at 22:34

    Zeina denna eid blir det ditt recept. Efter att ha testat ditt recept på Atayef så blev jag kär i dina lättförståeliga och helt underbara recept. Återkommer med resultat ❤❤

    • Reply
      Zeina
      08/07/2016 at 11:11

      Spännande 😀 Håller tummarna att det blev bra. Kram

  • Reply
    Izabella
    05/07/2016 at 09:18

    Jag e inte klar me mina än, har precis gjort klart sista steget med degen innan jag ska börja rulla dom men måste säga att tillome processen blev så rolig med detta recept för d kändes perfekt (än så länge) . Känner mig äntligen lite arabisk kvinna . ❤️

  • Reply
    Celinn
    05/07/2016 at 14:27

    Så glad att du har lagt ut ett recept på dessa kakor då jag tycker jätte mycket om dem!
    Det är så att jag är allergisk mot just valnötter och pistage så undrar om du tror att jag kan byta ut dessa mot någon annan sorts nöt? Skulle gärna vilja kunna baka mer än den sorten dadlar i! 🙂

    • Reply
      Zeina
      13/07/2016 at 10:33

      Det funkar bra med alla andra nötter som tex mandlar eller pistage 🙂

  • Reply
    Nora
    06/07/2016 at 00:01

    Oh my God Zeina. Jag gjorde detta recept idag och har aldrig lyckats med mamoul förrän nu. TAAAAAACK!!!

    • Reply
      Zeina
      13/07/2016 at 10:34

      UNDERBART 😀 Jätte skoj att du var så nöjd. Bamsekram till dig

  • Reply
    sona
    08/09/2016 at 18:32

    Hej Zeina
    tack så himla mycket för dina goda recept. jag undrar vilken sort av manna gryn använde du för mamoul.. är det samolina dvs “farkha” eller vanlig manna gryn som ser större ut ??

    • Reply
      Zeina
      18/09/2016 at 21:53

      Hej,
      Jag har använt vanlig mannagryn som jag köpte i svenska mataffärer. Märket heter “Axa” 😀

  • Reply
    Rinaad
    16/06/2017 at 10:39

    Hej Ziena
    Tack för dina goda recept.. himla duktig är du

    Jag undrar hur mycket torr jäst ska man ha i det receptet..?
    Och vilken är bättre att ha i, färsk eller torr jäst?

  • Leave a Reply

    17 − två =