Mamoul är en traditionell och mycket omtyckt kaka i Mellanöstern som främst görs i Libanon, Syrien men även i Palestina. Mamoul serveras gärna vid högtider och festliga tillfällen. Kakorna formas i vackra och konstnärliga träverktyg som oftast är handgjorda. Man formar kakorna efter fyllningen så att man ska veta vad som finns i dem. De som är avlånga innehåller pistage, runda fylls med valnötter och de lite mindre utan florsocker med dadlar. Det är pilligt att göra mamoul och lite av en konst, det gäller att ha en bra fingertoppskänsla, degens ska kännas rätt, man ska jobba varsamt när man fyller och formar kakorna. Detta recept är jag väldigt glad över eftersom det är min kära mamma som står bakom allt jobb, jag fick ta bilder på hennes verk när hon bakade. Det är från henne jag har fått alla mina libanesiska recept som finns på min blogg. Utan min älskade mamma hade jag aldrig älskat matlagning så mycket som jag gör idag. Jag lägger stolt upp min mammas verk med många fina bilder 🙂
MamoulMamoul
Recept på mamoul, ca 40-50 st
Degen:
1 kg mannagryn
400 g smör (gärna osaltat smör)
2 dl socker
15 g färsk jäst (ca 1/4 av en färsk jäst)
0,5 dl vatten
2 tsk mahlab (vejkselkrydda som används i orientaliska bakverk)
2 tsk apelsinblomvatten
2 tsk rosenvatten
Ca 0,5-1 dl ljummet vatten
Fyllning:
Fyllning 1:
300 g valnötter
3/4 dl socker
2 tsk apelsinblomsvatten
2 tsk rosenvatten
Fyllning 2:
500 g pistagenötter
1,5 dl socker
2 tsk apelsinblomsvatten
2 tsk rosenvatten
Fyllning 3:
400 g urkärnade dadlar
25 g smör
Garnering:
Ca 3-4 dl florsocker

Gör såhär:
Börja med att göra degen. Smält smöret och blanda det med mannagryn och socker. Blanda väl, täck bunken med en påse och låt stå i rumstemperatur i minst 8 timmar, degen klarar sig upp till 12 timmar innan den ska användas. När degen fått stå några timmar, har mannagrynen svällt upp och mjuknat. Lös upp jästen med 0,5 dl vatten, blanda i mannagrynen och börja nu knåda och arbeta degen ordentligt med händerna. Tillsätt sedan mahlab, rosen- och apelsinblomvatten. Blanda i lite vatten och knåda degen en bra stund till. Mannagrynen ska arbetas och knådas tills den inte längre smular sig, det ska gå att bilda en boll av den utan att den smulas sönder. Om degen känns för torr kan du tillsätta lite mer smör eller vatten och knåda ännu mer. Täck bunken med en påse och låt vila i 20 min.

Mamoul
Mannagrynet har svällt över natten och är redo att arbetas.
Mamoul
Upplöst jäst som ska in i degen.
Mamoul
I med, mahlab, vätska, rosen- och apelsinblommsvatten.
Mamoul
Knåda degen ordentligt.
Mamoul
När degen känns smidig och inte längre smulig är den perfekt. Låt den vila en stund innan användning. Tänk på att alltid hålla degen övertäckt så den inte torkar ut.

Fyllningarna:
Nötfyllningen: Finhacka nötterna och blanda med övriga ingredienser.
Dadelfyllning: I orientaliska livsmedelsbutiker kan man ofta hitta ett paket urkärndade dadlar. Det är en styv dadelmassa som vakuumförpackas. Värm upp dadelmassan några sekunder i micron tills den mjuknar, smält smöret och arbeta in det i dadlarna.

Mamoul
Dadelmassan blandad med smör.
Mamoul
Fyllningarna.

Fylla kakorna:
Det finns ett speciellt träverktyg som används till att forma mamoul. Det hittar man inte så enkelt på marknaden, har man tur finns dem i livsmedelsbutiker eller affärer med produkter från Mellanöstern. Smörj träformarna med rapsolja innan de används för att kakorna inte ska fastna i formen. Ta en degbit och forma den till en rund boll, öppna upp bollen med fingret samtidigt som du snurrar på den. Degen ska bli så tunn som möjligt utan att den spricker. Ta ca 1-2 tsk fyllning och fyll degen. Arbeta varsamt och förslut kakan, lägg i träformen och pressa varsamt. Banka sedan ut kakan ur formen. Ska du fylla degen med dadlar formar du först dadelmassan till en boll och fyller degen. Ställ kakorna på en plåt med bakplåtspapper. Värm ugnen till 225°, baka kakorna mitt i ugnen i ca 15 min, tills de får en fin gyllene färg. Pudra en bricka rikligt med florsocker, ställ nygräddade och varma mamoul på brickan och pudra sedan kakorna med florsocker. Kakorna med dadlar i ska inte pudras med florsocker. Låt svalna och förvara sedan i en kakburk i, de håller sig i en kakburk upp till en månad eller i frysen i ca 3 månder.

Mamoul
Träformar till kakorna. Den avlånga formen används till pistagenötsfyllningen, de runda i mitten till valnötter och den minsta längst ut till dadlar.

Mamoul
IMG_1266_Fotor IMG_1270_Fotor IMG_1275_FotorMamoul Mamoul  IMG_1404_Fotor IMG_1408_Fotor IMG_1449_Fotor IMG_1462_FotorMamoulMamoulMamoul25032016-IMG_1478_Fotor  25032016-IMG_1624_Fotor

Kopiera