Bakverk/ Bröd/ Bullar/ Frukost/ Libanon

Manaishbullar

Manaish är favoriter i Mellanöstern som gärna serveras till brunch med en kopp te och grönsaker bredvid. Istället för att forma mina manaish som klassiska pizzor har jag gjort format dem till bullar, trevligt med variation till helgfrukosten. De blev supersaftiga och goda. 

Ca 24 st manaishbullar
2 tsk torrjäst eller 25 g färsk jäst
3 dl ljummen mjölk
1 ägg- vispade lätt för hand
50 g smält smör
2 msk socker
1 tsk salt
Ca 10 dl mjöl
Fyllning med ost:
150 g fetaost
150 g riven ost (välj valfri sort, jag river vanlig hushållsost)
1 dl finhackad persilja
Zaatarfyllning (kan ersättas med pesto):
Ca 1 dl Zataar utspädd med ca 3/4 dl olja (lika delar raps- och olivolja)
Recept på Zaatar hittar du HÄR! om du vill göra egen mix

FLER RECEPT PÅ MANAISH HITTAR DU HÄR!

Gör såhär:
Häll mjölken över jästen, rör om och låt stå i 10 min. Blanda sedan i ägg och smält smör, blanda. Häll i de övriga ingredienserna och knåda degen smidig en bra stund, ca 10 min. Degen ska varken vara kladdig eller för kompakt, få till en smidig och lättarbetad deg. Täck bunken med plast och låt jäsa 1,5 timme i rumstemperatur eller i kylen över natten.

Förbered fyllningarna. Smula fetaosten och blanda med den rivna osten och persiljan. Späd ut Zaatar med olja tills den får en lagom rinnig konsistens, den
ska påminna om pesto i konsistensen. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 2 lika stora delar. Forma varje del till en boll och täck med bakduk. Lägg bakplåtspapper i en mellanstor ugnsform, ca 30×20 cm.

Kavla ut en av degbitarna till en rektangulär platta. Strö på ostblandningen och rulla från långsidan på samma sätt som du gör när du ska forma kanelbullar. Dela degen i ca 12 bitar. Ställ bullarna åt sidan. Kavla ut den andra degbiten och bred zaatarfyllningen över. Rulla och dela rullen i ca 12 st delar. Varva zaatar- och ostbullar i ugnsformen. Täck formen med en bakduk och låt jäsa i rumstemperatur i ca 45 min.

Värm ugnen till 200°. Baka bullarna mitt i ugnen tills brödet är genomgräddat, ca 35-40 min. Om brödet får för mycket färg upptill men fortfarande behöver gräddas lite mer kan du sänka temperaturen till 175°. Ta ut från ugnen och låt svalna under bakduk. Servera manaishbullarna med chai, turkisk yoghurt, oliver och grönsaker.






Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

elva − 3 =