Buffé/ Kyckling/ Ris

Mandi- Fantastiskt god risrätt från Jemen

Mandi är utan tvekan en av de absolut godaste risrätter jag har smakat i mitt liv! Inte konstigt att den är så populär och omtyckt i både Mellanöstern och Indien. En favorit och traditionell rätt från Jemen. Riset har en kryddig och rökig smak, helt enkelt delikat! Det är många moment i receptet och ingredienslistan är lång, det är inte direkt en rätt du slänger ihop bara sådär. Det är en festlig risrätt som kräver omsorg och tid. Trots att det är många moment så är inte rätten svår att laga och är värd varje minut. Kika i steg för steg bilderna för att lättare förstå hur man lagar mandi.

Missa inte att förhandsbeställa ett signerat exemplar av min kokbok. Sista chansen nu att få ett singnerat ex. Om två veckor ska jag signera alla era böcker och i slutet av denna månad skickas alla era böcker ut 😀 Läs mer om boken och klicka hem en HÄR!

6-8 portioner
1 hel kyckling ( ca 1,5 kg)
6 dl basmatiris
1 gul lök
3-4 st gröna chili (kan ersätta med 1 grön paprika för mild smak)
2 st tomater
4 st vitlöksklyftor
1 hel kanelstång
3-4 st lagerblad
1 st torkad lime (kan uteslutas)
0,5 g saffran
1 dl yoghurt (turkisk eller flytande funkar bra)
50 g smör
8 dl vatten
Ca 3 tsk salt
Olja till stekning
Hawaijkryddmix (läs tips nedan):
1 kanelstång
2 msk spiskumminfrön
2 msk korianderfrön
1 msk svartpepparkorn
5 st kardemummakapslar
1 tsk hela kryddnejlikor
2 tsk gurkmeja
1 tsk chilipulver (kan uteslutas eller ersättas med paprikapulver)
Du behöver även:
1 liten kolbit
Foliepapper
TIPS! Om du har svårt att hitta hela kryddor av de som finns i listan så går det bra att ersätta det med malda kryddor, du ska dock inte rosta de malda kryddorna. Hittar du tex inte spiskumminfrön så går det bra med vanlig spiskummin osv

Gör såhär:
Lös upp saffranet i ca 2 msk ljummet vatten, täck saffransvattnet och ställ åt sidan.

Gör sedan kryddmixen. Lägg alla kryddor (förutom gurkmeja och chilipulver) till hawaijmixen i en helt torr stekpanna. Rosta kryddorna på medelvärme under omrörning utan att de bränns vid i ca 3-4 min. Låt kryddorna svalna och mixa sedan dem till pulver. Jag använder en kaffekvarn som jag maler mina kryddor i. Du kan även mortla dem eller köra kryddorna i en mixer. tillsätt sedan gurkmeja och chili i kryddmixen och blanda ordentligt. Förvara i en kryddburk.

Dela kycklingen i mitten. Blanda 1 dl yoghurt, 25 g smält smör, det upplösta saffranet, 1 tsk salt och 1 msk av hawaijkryddmixen. Rör ihop marinaden ordentligt. Gnid in marinaden ordentligt i hela kycklingen. Täck kycklingen och låt marineras i kylen minst 1 timme, gärna över natten för godast smak.

Tvätta riset och låt sedan stå i blöt i ljummet vatten i ca 15 min, sila av riset.

Hacka lök och tomat i tärningar, finhacka vitlöksklyftorna, hacka chilin. Gör 2-3 st hack i den torkade limen med en kniv. Hetta upp ca 0,5 dl olja och 25 g smör. Stek löken tills den blir glansig, vänd i vitlök, chili, 1 msk hawaijkryddmix, lagerbladen, 1 kanelstång, torkad lime, 2 tsk salt och stek lite till. Tillsätt eventuellt mer olja vid behov. Vänd i tomaterna och stek lite till. Vänd i riset och ta bort från värmen.

Värm ugnen till 200°. Lägg riset i en ugnsform, häll över 8 dl hett vatten. Täck ugnsformen med folie. Stick hål överallt i foliepappret. Gör även 4-5 st stora hål där du vet att kycklingen ska hamna för att försäkra dig att alla safter från kycklingen kommer att rinna ner i riset. Lägg ett galler ovanför formen. Lägg kycklingen med skinnsidan uppåt på gallret.

Ta in formen i nedre delen av ugnen och låt tillagas i ca 60-80 min, tills kycklingen är genomstekt. Min kyckling blev klar efter 60 min.

Ca 15 min innan kycklingen är klar börjar du förbereda en kolbit. Lägg en bit kol i en liten stekpanna eller kastrull. Värm upp och låt kolbiten ligga där tills den får lite glöd, vänd på den nån gång. Den behöver inte få glöd på alla sidor, bara tills du ser att den är riktigt varm och det har börjat bildas en glöd.

Ta ut den färdiga kycklingen och riset från ugnen. Ta bort foliepappet från riset och fluga till riset med en gaffel. Lägg kycklingen på riset. Forma en liten “skål” som kolbiten ska ligga i av foliepapper (se bild). Lägg ca 1 msk olja i “folieskålen”. Lägg den glödande kolbiten på oljan i folieskålen och täck direkt hela ungsformen ordentligt med folie eller ett lock. Du ska alltså täcka riset, kycklingen och kolbiten. Röken som bildas från kolbiten kommer att ge riset och kycklingen en fantastiskt god rökig smak. Låt riset ligga helt övertäckt i ca 10 min. Servera sedan riset. Du kan garnera riset med stekta mandlar och russin om du önskar det. Gott att serveras med myntatzatsiki och en fräsch syrlig sallad bredvid.

 

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

3 Comments

  • Reply
    Bella
    07/08/2018 at 21:36

    Äntligen ett jemenitiskt recept!! jag ser framemot många fler!

  • Reply
    Fatemah
    07/08/2018 at 23:05

    Hej!
    Var hittar man ett sånt galler?

    • Reply
      Zeina
      08/08/2018 at 09:41

      Hej,
      Minns inte riktigt vart jag köpte den. Det funkar med vanligt ugnsgaller också.

    Leave a Reply