Bakverk/ Dessert/ Efterrätt

Mannagrynskaka med saffran och lingongrädde

I veckan la jag upp recept på galatopita här på bloggen, en grekisk manngrynskaka som smakar underbart gott! Jag älskade konsistensen och smaken på kakan, det blev direkt en favorit här hemma. Igår fick jag gäster och jag bjöd på galatopita men jag piffade upp den med lite saffran. För att göra det lite festligare serverade jag lingongrädde bredvid. ÅH VA GOTT DET BLEV! Ljuvlig med eller utan saffran. 

Ca 10 bitar
0,5 g saffran (du kan dubbla mängden för skarpare saffransmak)
1,5 liter mjölk
3 dl mannagryn
100 g smör
3 st ägg
1,5 dl socker (du kan öka eller minska mängden socker efter smak)
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
Smör till smörjning av formen
Topping:
Florsocker
Lingongrädde:
3 dl vispgrädde
0,5 dl lingonsylt (eller någon annan syltsort som du tycker om)

Recept på galatopita utan saffran hittar du HÄR!

Gör såhär:
Blanda mjölk, mannagryn, socker, smör, saffran, vaniljsocker och salt i en kastrull. Koka upp under ständig omrörning. Sänk värmen och låt sjuda långsamt i 4-5 min tills det blir en tjock gröt. Låt gröten svalna innan du rör i äggen.

Knäck äggen i en skål och vispa dem fluffiga. Häll äggen i omgångar i mannagrynsgröten och vispa samtidigt gröten med en visp (gärna elvisp).

Värm ugnen till 175°. Smörj en mellanstor ugnsform med smör, ca 25×30 cm eller 30 cm i diameter om du använder en rund form. Häll gröten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 45 min, tills den får en fin gyllene färg upptill. Ta ut från ugnen och låt svalna. Ställ sedan i kylen och låt pajen kallna helt. Pudra med florsocker.

Vispa grädden fluffig och vänd i lingonsylt. Servera saffranskakan med lingongrädde. MUMS!

Glöm inte att följa Zeinas Kitchen på Instagram HÄR! och Facebook HÄR! ❤

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

ett × två =