Grytor/ Husmanskost/ Huvudrätt/ Kyckling/ Nordafrika

Marockansk kycklingtagine

Vilka underbara smaker denna vackra saffransgula rätt har. Marockansk kycklingtagine gjord på mitt vis. Lite förenklad version som görs i en gjutjärnsgryta. Det blir förstås ännu godare om man har en riktig tagine och tillagar den som man gör i Marocko, men jag blev mer än nöjd med resultatet. En ren njutning av varje tugga, ljuvligt!
Fotor_144578869611455

6-8 portioner kycklingtagine
4 st kycklingklubbor
2 gula lökar
1 dl gröna oliver
3-4 mellanstora potatisar (kan uteslutas)
2 st inlagda citroner- recept HÄR!
Kryddor:
1 tsk ingefärapulver
1 tsk korianderpulver
1 tsk gurkmeja
1 tsk chilipulver eller paprikapulver
0,5 mortlade kumminfrön eller kumminpulver (inte spiskummin)
0,5 tsk svartpeppar
1 g saffran
3 st hönsbuljongtärningar
1 liter vatten
Stekning:
Ca 10 g smör och 3 msk rapsolja
Garnering:
1 dl finhackad koriander
1 dl finhackad persilja

Gör såhär:
Lös upp saffranet och buljontärningarna med 1 liter hett vatten, ställ åt sidan. Dela kycklingklubborna i mitten, krydda med svartpeppar runt om. Stek i upphettad olja ca 4-5 min på varje sida. Lägg på en tallrik och ställ åt sidan Hacka löken i strimlor och stek på medelvärme med smör och olja i samma stekpanna som du stekte kycklingen. Löken ska bara svettas och mjukna utan att stekas för mycket. Tillsätt alla kryddor och fräs lite till, det kommer att dofta ljuvligt. Finhacka 1,5 inlagd citron och spara en bit till garnering. Lägg citronerna i stekpannan med löken och häll över buljongvattnet. Koka upp hastigt. Dela potatisarna i stora klyftor och lägg dem i en gjutjärnsgryta med kycklingbitarna och oliverna. Häll över löken och såsen i pannan.

Värm ugnen till 200°. Lägg ett lock på grytan och ta in mitt i ugnen, tillaga i ca 45 min. Ta ut och garnera med koriander, persilja och lite citronklyftor. Servera med couscous, bröd eller ris. Går även att garneras med stekt pommes vid servering och ätas med bröd.
Fotor_14457883440091Fotor_144578839814767Fotor_144578846228155Fotor_144578850932326Fotor_144579202945615Fotor_144578537769683

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Karin
    10/11/2015 at 12:07

    Hej!

    Tror du att man kan tillaga den här i lergryta med gott resultat?

    • Reply
      Zeina
      10/11/2015 at 19:06

      Absolut 😀 Blir riktigt gott det med. Lycka Till /Zeina

    Leave a Reply

    20 − 6 =