Massaman curry- Lättlagad thailändsk gryta

Mild och smakrik thailändsk favorit med kyckling, jordnötter och potatis. Man kan även tillaga grytan med biff istället för kyckling. Till skillnad från de flesta thailändska curryn är massaman currypasta mild. Grytan blir mild i smaken och är en favorit hos stora som små. Om du gillar hetta kan du slänga i lite chili.
4 portioner
500 g kycklingfilé (2-3 st filéer)
2 msk massaman curry (se bild)
400 g kokosmjölk
1 gul lök
3 st potatisar
1 liten bit ingefära
2 st limeblad (kan ersättas med 1 stång citrongräs)
2 dl jordnötter (jag använder rostade saltade)
2-3 msk fisksås (justera mängd efter smak)
2 msk palmsocker (kan ersättas med råsocker)
0,5 dl tamarindsås (se bild)
1 kycklingbuljongtärning eller salt
Olja till stekning
Servering:
Ris

RECEPT PÅ GAENG PED HITTAR DU HÄR!

Gör såhär:
Finhacka ingefäran, ca 1 tsk finhackad ingefära ska det vara. Hacka löken i grova strimlor. Hacka kycklingfiléerna i bitar. Om du använder saltade jordnötter sköljer du bort saltet och låter jordnötterna rinna av i en sil. Om du använder rostade och osaltade jordnötter behöver du inte skölja dem. Skala potatisarna och skär dom i bitar.

Hetta upp olja, tillsätt currypastan och ingefäran. Stek under omrörning några sekunder. Tillsätt lök och stek tills löken får lite färg. Vänd i kycklingen och stek tills kycklingen får lite färg. Det är ok om kycklingen fortfarande är rå i mitten.

Tillsätt kokosmjölk, tamarind, fisksås, palmsocker, potatis, jordnötter, buljong och limeblad i grytan. Rör om och låt koka i ca 15 min. Smaka av och tillsätt eventuellt mer curry, fisksås för sälta eller tamarind för syra. Servera med ris!

Join the Conversation

  1. Sabina says:

    Jag kan tipsa dig om att man kan göra en jätte god dricka med tamarind pasta också. Blanda ca 2 dl med 1 liter vatten, i med socker efter smak och lite lime juice. Det är en typisk drink i Sydamerika. Om man nu inte använder hela burken i matlagningen

  2. Peter says:

    Jag har lagat curryn efter det här receptet tre gånger nu men har alltid problem med att potatisen tar så lång tid att bli genomkokt. Upplever det tar drygt 30 min, längre tid än vad det borde ta att koka de i vatten.
    Använder du fast eller mjölig potatis?

    1. Richard Persson says:

      Hej Peter.
      Jag förkokar mina potatis i 10 min i fördigskuren storlek.

  3. Hej, finns det nåt man kan ersätta tamarindsås med? Varit i fem matbutiker nu och ingen av dem har denna ingrediens.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close