Meghli- Libanesisk rispudding

Meghli är en kryddig libanesisk rispudding. Vegansk, glutenfri och minskar man sockermängden blir det till och med en nyttig dessert. Enligt libanesiskt tradition serveras meghli alltid när en kvinna precis har fött barn, då bjuder man på det till alla gäster som kommer på besök för att gratulera. Desserten är tidskrävande då den ska puttra i minst 2,5 timmar och ska röras om med jämna mellanrum. Inte alls svår att göra men kräver tålamod, väl värt mödan. Krämig, kryddig och len i smaken. 

12 st skålar meghli (du kan halvera mängden om du vill bara göra 6 skålar)
3 dl rismjöl
18 dl vatten
3 dl socker (minska eller öka mängd efter smak)
2 msk kanel
2 msk kummin
1 msk anis
Topping:
Riven kokos
Russin
Valfria nötter som pistage, skalad sötmandel, valnötter, pinjenötter osv

Gör såhär:
Blötlägg nötter (valnötter och kokos behöver du inte blöttlägga) i minst 2 timmar gärna 8 timmar i kallt vatten så får de en fin konsistens. De blir både mjuka och knapriga. Russinen kan du blötlägga en liten stund bara, ca 1 timme. Efter blötläggning silas allting av ordentligt.

Om du inte har malda kummin- och anisfrön mortlar du dem ordentligt tills de blir pulver. I en stor kastrull blandar du rismjöl, socker och vatten. Blanda ordentligt tills allting löses upp och ställ sedan på spisplattan på medelvärme. Hetta upp under ständig omrörning, sluta inte rör om för då blir det klumpar och det bränns i botten av kastrullen. När vätskan är varm häller du i kryddorna och fortsätter röra om i 30 min på medelvärme. Puddingen kommer att tjockna efter en stund. Sänk värmen och lägg ett lock på grytan. Låt puttra i 1,5 timme, rör om med jämna mellanrum. Smaka av och tillsätt eventuellt mer socker. Efter 1,5 timme lyfter du bort locket och låter puddingen koka i ytterligare 30-40 min, rör om då och då. Blandningen kommer att bli tjock och trögflytande. Häll upp i glas och låt svalna i rumstemperatur och ställ sedan i kylen. Låt kallna helt i ca 2-3 timmar, gärna till nästa dag. Toppa med önskad garnering och servera kall.
Fotor_145235126325650 Fotor_14523513193446 Fotor_145235143580834Fotor_145235148299389 Fotor_145235154753569 Fotor_145235162147524  Fotor_145235177830399  Fotor_145235186460745
   

Join the Conversation

  1. Hanin says:

    Åh äntligen hittar jag ett recept på denna underbara pudding! Har tänkt på den i stort sett varenda dag sen jag åt den i höstas. Blev dock lite fundersam kring namnet eftersom vi i Jordanien kallar den för “karawiyah” men kärt barn har många namn antar jag :’)

    1. Zeina Author says:

      Så fint att du äntligen har ett recept nu 😀 jätte gott verkligen. Karawiyah är namnet på en krydda, kummin kallas för det. Kanske även namnet på denna dessert då i Jordanien 🙂 /Kram

  2. Mervat says:

    Kan man byta ut rismjölet mot kokosmjöl?

  3. Hej!
    Jag har tillagat denna efterrätt flera ggr och kan även säga att den behöver inte alls puttra så länge. 15-20 min räcker gott o väl. Är själv libanes. Söker man på youtube så kokar alla den under kort tid. Ville bara nämna det för att 2,5 timma kan skrämma iväg folk som vill testa den ❤️
    Menar inte att receptet ovan är fel, finns säkert olika sätt men kände att det va värt att nämna

Lämna ett svar till Hanin Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close