Bönor/ Soppor/ Turkiskt/ Vegetariskt

Mercimek corbasi- Turkisk linssoppa

Jag älskar soppor, särskilt linssoppor, därför har jag alltid en påse röda linser hemma. De dagar jag inte vet vad jag ska laga elle vill få upp en middag snabbt på matbordet blir det oftast en god linssoppa. Denna turkiska linssoppan är krämig och lättlagad. Den görs på få ingredienser men smakar samtidigt underbart gott. Toppingen och citronen bredvid är pricken över i:et! Gillar man mynta kan man även ha i det i soppan eller som garnering. 

4-6 portioner linssoppa
3 dl röda linser
1 gul lök
1 potatis
2 morötter
2 msk tomatpuré
2 grönsaksbuljongtärningar
1,5 tsk spiskummin
Olja eller smör till stekning
Ca 1 l vatten
Salt & peppar
Garnering:
3 msk smör eller olja
1 msk pulbiber (turkisk paprikapulver som kan ersättas med chiliflakes eller vanlig paprikapulver)

Gör såhär:
Hacka lök, potatis och morot i tärningar. Hetta upp olja i en rymlig gryta och börja med att steka löken tills den får lite färg. Tillsätt potatis och morot och stek allting lite till. Tillsätt tomatpure och fräs den med en stund. Tvätta linserna, låt dem rinna av och vänd ner dem i grytan. Häll i hett vatten, buljong, salt och peppar. Rör om och låt soppan koka upp. Sänk värmen och låt soppan puttra under lock tills linserna och grönsakerna mjuknar, ca 30 min. Mixa soppan slät och smaksätt med spiskummin. Späd eventuellt ut med mer vatten om soppan känns för tjock. Låt puttra i 5-10 min till. Vid servering hettar du upp olja eller smör och fräser paprikapulvret i några sekunder utan att den brännss vid. Häll upp soppan, garnera med paprikaoljan. Pressa gärna i lite citron vid servering. Smaklig spis!
Recept på fler linssoppor:
Shorbet adas- klassisk linssoppa tillagad på libanesiskt vis
Marockansk linssoppa med morötter
Turkisk linssoppa med bulgur
Libanesisk mangoldsoppa med gröna linser
Harira- nordafrikansk soppa med gröna linser
Ash reshte- persisk nudelsoppa

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

tio + 3 =