Bönor/ Buffé/ Bulgur/ Grönsaker/ Mezza/ Turkiskt/ Vegetariskt

Mercimek köftesi- Turkiska linsbiffar

Mercimek köftesi är goda turkiska linsbiffar med bulgur. Kryddiga och smakrika veganska biffar. De serveras gärna som en aptitretare eller som del av en buffé. Man tar en linsbiff och rullar den i ett salladsblad och njuter av smakerna. En mycket omtyckt mezzerätt i Turkiet som kan tillagas på olika sätt. Man kan bland annat pressa potatis i smeten, ha i lite vitlök, citron eller chili. Jag serverar gärna mina biffar med sallad, tsatsiki och en bit bröd.
Turkiska linsbiffar

Ca 30 st linsbiffar
Biffarna:
4 dl röda linser
2 dl finmalen köftelik bulgur (se bild för tips)
1 buljongtärning av valfri sort (kan ersättas med salt)
7-8 dl vatten (beroende på vilken sort linser du har)
Tomatpasta:
1 dl rapsolja
1 gul lök
3 msk tomatpuré
1 msk paprikapuré (kan ersättas med 1 msk tomatpuré+ 2 tsk paprikapulver)
Chilipulver om du gillar hetta
Kryddor:
1 msk spiskummin
Salt & peppar
Grönsaker:
4 st salladslök, finhackade
1 bunte persilja, finhackad
Servering:
Romansallad, citron och eventuellt granatäppelsirap

Gör såhär:
Tvätta linserna, lägg i en kastrull och koka upp med 7-8 dl vatten. Skumma av och smula sedan i buljongtärningen eller ha i lite salt. Låt koka under lock på svag värme tills linserna är helt sönderkokta. Lyft på locket då och då, rör om och mosa linserna lite lätt med en sked. När linserna är helt mjuka, stänger du av värmen och blandar i bulgurn. Rör om och lägg ett lock på grytan. Låt svalna. Om smeten känns för lös kan du låta den stå en stund utan lock.

Förbered tomatpastan. Finhacka löken och stek den mjuk i oljan. Tillsätt tomatpuré och paprikapuré, fräs lite till. Krydda tomatpastan med spiskummin och eventuellt chilipulver. Blanda pastan med linsröran och krydda med salt och peppar. Knåda sedan ihop allting ordentligt till en jämn smet. Om smeten känns för torr kan du tillsätta lite olivolja. Blanda slutligen i salladslök och persilja. Ta en klick smet i handen och forma till en avlång biff. Lägg biffarna på en bädd av salladsblad. Garnera med citronklyftor. Gillar du syrlig smak kan du ringla över lite granatäppelsirap vid servering. Servera som en huvudrätt med sallad, tzatskiki och bröd eller som en sidorätt.

Så kan en förpackning på köftelik bulgur se ut. Behöver inte vara just denna påse, detta är endast förslag. Bulgurkornen är så och mjuknar snabbt. Samma sort bulgur har man i tex tabouli. Kornen behöver inte kokas upp utan blandas ner i salladen direkt. De suger åt sig vätska och mjuknar snabbt.

Så kan en förpackning på köftelik bulgur se ut. Behöver inte vara just denna påse, detta är endast förslag. Bulgurkornen är små och mjuknar snabbt. Samma sort bulgur har man i tex tabouli (persiljesallad). Kornen behöver inte kokas upp utan blandas direkt ner i salladen. De suger åt sig vätska och mjuknar snabbt.

01012016-IMG_2172
01012016-IMG_2177
01012016-IMG_2182
01012016-IMG_2189
Turkiska linsbiffar
Linsbiffar

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

12 Comments

  • Reply
    Lars Kallin
    02/01/2016 at 10:23

    Intressant. Bra beskrivet men jag blev förvånad att man inte behövde steka eller fritera biffarna.

    • Reply
      Zeina
      02/01/2016 at 21:33

      Tack 🙂
      Ja de ska inte stekas. Super goda. Hoppas att du gillar dem om du testar. Ha det fint /Zeina

  • Reply
    Lotta
    02/02/2016 at 17:43

    Jag vill bara tacka för ett underbart recept! Vi blev verkligen förvånade över både smak och konsistens eftersom vi inte smakat något liknande. Dessa biffar läggs till våra favoriter 🙂

    • Reply
      Zeina
      05/02/2016 at 16:23

      Men så kul! Tack för att du berättar. Underbart att ni var nöjda 🙂

  • Reply
    Ingela
    15/02/2016 at 08:45

    Jag älskar dina recept Zeina!! Det här ska jag göra ikväll! Mina barn berättar ofta i skolan/förskolan om vad vi äter o vad vi lagar. På senaste tiden har det blivit mycket orientalisk/Mellanöstern mat. En fröken i skolan hade frågat min son om jag gått någon kurs eller hur det kom sig att jag kunde så mycket om den typen av mat. Han sa: “mamma känner Zeina, hon med köket” Du är vår köksgud numera o nu sprider även barnen ditt budskap.

    • Reply
      Zeina
      16/02/2016 at 18:45

      HIHIHI SÅ KUL ATT LÄSA!!!! Jag tackar så himla mycket, vilken underbar och värmande kommentar. Tack snälla. En stor varm bamsekram till dig och dina barn. Tack ännu en gång 🙂

  • Reply
    Cecilia
    18/03/2016 at 23:46

    Tack för ditt recept på linsbiffar Zeina! Det måste jag prova. Jag brukar göra linssoppa och köpte för ett tag sedan röda linser som det tog mycket längre tid att koka. När jag tittade efter så såg jag att linsera var hela och inte delade som de jag brukar använda. Kan man blötlägga dem först för att korta tiden?

    • Reply
      Zeina
      20/03/2016 at 23:05

      Hej,
      Det funkar jätte bra att blötlägga linserna. Lycka till 🙂

  • Reply
    Olivia
    07/08/2016 at 20:02

    Hej! Tror du att det funkar lika bra att använda couscous istället för bulgur till detta recept på linsbiffar? 🙂
    Tack för underbara recept!

    • Reply
      Zeina
      07/08/2016 at 23:25

      Hej ❤
      Jag rekommenderar bulgur. Tror inte att biffarna blir bra med couscous

  • Reply
    SL
    31/01/2017 at 21:27

    Kan man frysa in biffar?

    • Reply
      Zeina
      31/01/2017 at 23:57

      Jag rekommenderar inte att du fryser in dessa, de blir väldigt lösa i konsistensen då.

    Leave a Reply

    5 × 5 =