Mercimek köftesi är goda turkiska linsbiffar med bulgur. Kryddiga och smakrika veganska biffar. De serveras gärna som en aptitretare eller som del av en buffé. Man tar en linsbiff och rullar den i ett salladsblad och njuter av smakerna. En mycket omtyckt mezzerätt i Turkiet som kan tillagas på olika sätt. Man kan bland annat pressa potatis i smeten, ha i lite vitlök, citron eller chili. Jag serverar gärna mina biffar med sallad, tsatsiki och en bit bröd.
Turkiska linsbiffar

Ca 30 st linsbiffar
Biffarna:
4 dl röda linser
2 dl finmalen köftelik bulgur (se bild för tips)
1 buljongtärning av valfri sort (kan ersättas med salt)
7-8 dl vatten (beroende på vilken sort linser du har)
Tomatpasta:
1 dl rapsolja
1 gul lök
3 msk tomatpuré
1 msk paprikapuré (kan ersättas med 1 msk tomatpuré+ 2 tsk paprikapulver)
Chilipulver om du gillar hetta
Kryddor:
1 msk spiskummin
Salt & peppar
Grönsaker:
4 st salladslök, finhackade
1 bunte persilja, finhackad
Servering:
Romansallad, citron och eventuellt granatäppelsirap

Gör såhär:
Tvätta linserna, lägg i en kastrull och koka upp med 7-8 dl vatten. Skumma av och smula sedan i buljongtärningen eller ha i lite salt. Låt koka under lock på svag värme tills linserna är helt sönderkokta. Lyft på locket då och då, rör om och mosa linserna lite lätt med en sked. När linserna är helt mjuka, stänger du av värmen och blandar i bulgurn. Rör om och lägg ett lock på grytan. Låt svalna. Om smeten känns för lös kan du låta den stå en stund utan lock.

Förbered tomatpastan. Finhacka löken och stek den mjuk i oljan. Tillsätt tomatpuré och paprikapuré, fräs lite till. Krydda tomatpastan med spiskummin och eventuellt chilipulver. Blanda pastan med linsröran och krydda med salt och peppar. Knåda sedan ihop allting ordentligt till en jämn smet. Om smeten känns för torr kan du tillsätta lite olivolja. Blanda slutligen i salladslök och persilja. Ta en klick smet i handen och forma till en avlång biff. Lägg biffarna på en bädd av salladsblad. Garnera med citronklyftor. Gillar du syrlig smak kan du ringla över lite granatäppelsirap vid servering. Servera som en huvudrätt med sallad, tzatskiki och bröd eller som en sidorätt.

Så kan en förpackning på köftelik bulgur se ut. Behöver inte vara just denna påse, detta är endast förslag. Bulgurkornen är så och mjuknar snabbt. Samma sort bulgur har man i tex tabouli. Kornen behöver inte kokas upp utan blandas ner i salladen direkt. De suger åt sig vätska och mjuknar snabbt.
Så kan en förpackning på köftelik bulgur se ut. Behöver inte vara just denna påse, detta är endast förslag. Bulgurkornen är små och mjuknar snabbt. Samma sort bulgur har man i tex tabouli (persiljesallad). Kornen behöver inte kokas upp utan blandas direkt ner i salladen. De suger åt sig vätska och mjuknar snabbt.

01012016-IMG_2172
01012016-IMG_2177
01012016-IMG_2182
01012016-IMG_2189
Turkiska linsbiffar
Linsbiffar

Kopiera