Fisk & Skaldjur/ Grytor/ Sydamerika

Moqueca- Brasiliansk fiskgryta

Moqueca är en utsökt brasiliansk fiskgryta med smak av kokosmjölk, paprika och tomat. Man kan variera fiskgrytan genom att ha i både fisk och skaldjur eller göra den enkel som min version med endast fisk. Supersmarrig, festlig och lättlagad vardagsrätt.

4 portioner
600 g fiskfilé (torsk, laxfilé, gös eller kolja funkar jättebra. Jag tog torskfilé)
1 st lime
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1-3 st färska chili (justera hetta efter smak eller uteslut chilin)
1 röd paprika
1 grön paprika
2 msk tomatpuré
400 g krossad tomat
400 g kokosmjölk
2 tsk spiskummin
2 tsk chili- eller paprikapulver
1 liten knippe finhackad färsk koriander
Salt & peppar
Olja till stekning
Garnering (valfritt):
Lime och koriander
TIPS! Du kan tillsätta räkor i grytan.Vänd då i dom i slutet av koktiden. Supergott!

Gör såhär:
Hacka fisken i stora bitar, krydda med salt, peppar och pressa lime saft över fisken. Blanda och låt gärna fisken marineras i kylen några timmar eller låt stå i rumstemperatur i 30 min.

Hacka lök och paprika i strimlor. Finhacka chili och vitlök. Hetta upp olja och stek löken en stund. Vänd i chili, vitlök, tomatpure och stek lite till. Vänd i paprika och fräs allting lite hastigt. Krydda med spiskummin, chilipulver, salt och peppar. Fräs allting några sekunder och häll sedan över krossad tomat och kokosmjölk. Låt grytan puttra utan lock i ca 15-20 min på medelvärme.

Vänd i koriander och lägg försiktigt fisken tillsammans med marinaden i såsen. Låt fisken sjuda långsamt i såsen tills den är färdiglagad, ca 10-15 min. När fisken är klar kan du vända i räkor i såsen. Pressa gärna lite limesaft i grytan och toppa med koriander ved servering. Servera gärna med ris.

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply