Orientaliska kryddblandningar

Det finns många olika spännande kryddblandningar i det Orientaliska köket. Här kommer recept på mina favoriter. Blanda dina egna kryddor och förvara i en burk.

7 kryddor- Mellanösterns vanligaste krydda
1 tsk kardemumma
1 tsk vitpeppar
6 tsk svartpeppar
2 tsk kanel
1 tsk muskot
2 tsk ingefära
2 tsk kryddnejlika
Blanda alla kryddor (allt ska vara malet) och förvara i en burk. Passar att ha i de flesta grytor, med kött och kyckling.
sevenspices

Zaatar- En syrlig kryddblandning. Skulle kunna kallas för “Mellanösterns pesto”. 
4 msk torkad timjan
2 msk sumak (syrlig krydda, hittas i välsorterade matbutiker)
0,5 tsk salt
1 msk rostade sesamfrön
Mortla alla kryddor ordentligt tills det blir en finmald krydda. Tillsätt sedan rostade sesamfrön och förvara i en burk. Blanda ut med olivolja tills du får en massa som liknar pesto. Ha det på pizzadegen och grädda i ugnen. Du får en god “manakish bel zaatar” som betyder zaatar pizza. Du kan även strö lite av örtkryddan på yoghurt och äta med bröd.
z1z2

Sumak- Mellanösterns “salladskrydda”
Sumak görs av små rödlila bär som torkas och sen mals till pulver. Smaken är syrlig och fräsch. Den används flitigt i sallader och serveras gärna med kebabkött. Det är svårt att ersätta den med något annat men om du inte hittar sumak i butikerna och ska följa ett recept med den så kan du istället ta riven citronskal och lite citronsaft.
IMG_1414

Shawarma är kyckling- eller köttkebab. Man skär köttet i tunna strimlor och marinera dem i flera timmar med bla shawarmakrydda, yoghurt och vinäger. Recept på shawarma finns HÄR!
1 msk malen spiskummin
1 msk korianderpulver
1 msk vitlökspulver
1/2 msk paprikapulver
1 tsk gurkmeja
1/2 tsk malda kryddnejlikor
1/2 tsk mald cayennepeppar
1 tsk mald svartpeppar
1/2 tsk mald kanel
Blanda alla ingredienser och förvara i en burk.
BABABA_Fotor

Falafelkrydda till hemmagjord falafel. Recept på falafel finns HÄR!
2 tsk spiskummin
1 tsk korianderpulver
1 tsk svartpeppar
1 tsk sju kryddor
Blanda allt och förvara i en burk.
f

Biryanikrydda som används till en Indisk/Orientalisk risrätt. Recept på Biryani finns HÄR!
2 msk malen koriander
1 tsk gurkmeja
0,5 tsk kummin
0,5 tsk kanel
0,5 tsk kardemumma
1/4 tsk svartpeppar
1 krm malen nejlika
1 krm riven muskotnöt
3

Dolmakrydda, recept på dolma hittar du HÄR!
1 tsk svartpeppar
1 tsk malen kummin
1 tsk paprikapulver eller cayenne peppar
0,5 tsk korianderpulver
0,5 tsk kanel
1/4 tsk malen muskonöt
1/4 tsk kardemumma
Blanda alla kryddor och förvara i en burk.
Ä22

Kaak/kaek-krydda, används i orientaliska bakverk och bröd. Recept på kaek finns HÄR!
1 msk malen anis
1/2 tsk mald fänkålsfrön
1/4 tsk mald muskotnöt
0,5 tsk mald kryddnejlika
1 tsk kardemumma
Blanda allting och förvara i en burk.
3

Join the Conversation

  1. Victoria says:

    Tack så mycket för alla underbara tips och recept du delar med dig, verkligen en insperationskälla för mig som älskar mat, speciellt mat ifrån Mellanöstern. Kommer ha stor användning av dina underbara recept, keep up the good work!
    Kram!

    1. Zeina Author says:

      TUSEN tack 😀 Va glädjande att läsa din kommentar. Värmer verkligen. Önskar dig en underbar fortsatt dag. Kram Zeina

  2. karolin says:

    Jag är så glad att du har skapat underbar sida av värdens godaste maträtter. Jag kommer laga massor. Har redan börjat 🙂
    Du inspirerar en verkligen att laga mat genom dina bilder!

    1. Zeina Author says:

      Verkligen underbart och kul att läsa. Va glad jag blir. Tack så jätte mycket. Ha en fortsatt underbar dag. Mvh Zeina

  3. Enkelt, gott och inspirerande. Jag hittade din blogg för ett par dagar sedan och har redan testat två recept.

    Grymt bra!

    Tack 🙂

    1. Zeina Author says:

      Tack snälla 😀 kul att läsa. Tusen tack för att du berättar, det glädjer mig. /Kram Zeina

  4. Fatima says:

    Jag tänker köra egen mix utav dolmakrydd, kardemumma står det inte i vilken mått man ska använda. Jag antar det är tesked också som andra ingredienser?

    Ha en riktig fin torsdag!

    1. Zeina Author says:

      Oj tack för att du uppmärksammade mig. Det ska vara 1/4 tsk 🙂 kram

  5. Jag är nybliven familjehemsmamma till två afghanska tonåriga pojkar och hittade din hemsida när jag sökte på persisk mat. Nu är jag trogen följare och har lagat många av dina rätter och även lite godis och bröd. Fantastiskt inspirerande! I kylskåpet finns numera rosenvatten och granatäpplesirap.

    1. Zeina Author says:

      Underbara människa, en eloge till dig. Känner mig ärad att du följer min blogg. Lycka till och ta hand om er. Kram 🙂

  6. Kristina says:

    Läser receptet på falafelkrydda. Du skriver kummin är det eller spiskummin det ska vara?/ Kristina

    1. Zeina Author says:

      Det är kumminpulver det ska vara, inte spiskummin 🙂

  7. Kicki Bältsjö says:

    Hej! Jag letar efter recept på masala (alltså kryddblandningen) Ska göra afghanska köttbullar och färdig kryddmix finns inte att köpa i Kiruna.
    Tack på förhand.
    Kicki.

    1. Zeina Author says:

      Hej,
      Jag har tyvärr inte ett recept på det men ska absolut se om jag kan hitta ett 🙂

  8. Åh vad glad jag blir att jag hittade det här inlägget. När vi var i Jordanien för några år sedan köpte vi en kryddblandning som är helt magiskt god, och tyvärr glömde jag bort vad den hette och exakt vad den innehöll. Nu när jag ser receptet på “7 Kryddor” så ser jag ju att det är ju den kryddblandningen vi har! Tack!

  9. Barbro says:

    Så glad över att ha hittat din blogg. Dina recept berikar vår mat, använder mig av recepten flera gånger i veckan. Gläder mig åt att du kommer med kokbok.

  10. Milla says:

    Tack så mycket för recept på kryddblandningarna. Vad heter 7 kryddor på arabiska?

  11. Hej Zeina! Jag har en fråga. Kan kryddor mögla? Har köpt kryddor från hemlandet som har blivit klumpiga. Tror du dem ska kastas? Tacksam för svar! PS. Du är bäst

  12. Tack och tack. Du lockar till nya smakupplevelser – underbart!

  13. Monica says:

    Hej Zeina!
    Har sju kryddor något annat namn (arabiska, engelska…)? Jag bor inte i Sverige och antar att jag kan hitta denna kryddblandning i affären under ett annat namn

  14. Jenny says:

    Blir kryddblandningen 7 kryddor väldigt olik sig i smak om jag tar bort muskot? Har en son som reagerar på vissa kryddor, bla muskot tyvärr

  15. Mirri says:

    Hej Zeina! Tack för alla härliga recept i bloggen och i böckerna. Vi bor i ett område där många har sina rötter i Mellanöstern. Därför är utbudet på ingredienser till mellanösternmat minst sagt rikligt. Svårare att hitta ingredienser till asiatisk mat däremot. Tänkte därför förkovra mig i Mellanösterns matkultur.

    Jag undrar om sesamfröna i zaatar kan bytas ut mot något annat om man vill bjuda en sesamallergiker på detta?

  16. 5fR+PPÄ' says:

    r3ww

  17. Razija says:

    Hei Zeina . Vil bare takke deg for alle fine oppskrift . Du er fantastisk . Hilsen fra Norge

  18. Annika says:

    Ska det verkligen vara 8 tsk svartpeppar i receptet för sjukrydda?

    Hälsningar
    Annika

  19. Sheida says:

    Hej
    Vilken dolma blad är bäst och använd

  20. Suzan says:

    Hej,kan du fixa recept på mammas favorit krydda som fom har på Hello Fresh

  21. Anna-Lena Jönsson says:

    Hej Zeina!
    Min man köpte en kryddblandning som kallas Shami Zaatar som bla innehåller timjan, fänkål, sesamfrön, sumac, pistagenötter, anis, koriander mm. Vet du hur man använder den. Allt är malt utom sesamfröna. Mvh Anna-Lena

  22. Anonym says:

    Hej.
    Tack för en underbar inspirerande sida älskar mat ifrån Libanon.
    Har särskilt ett recept i huvudet som ja inte kommer ihåg vad den heter.
    men den innehåller kyckling, tomatpure vitlök, koriander, sju kryddor potatis eller dom tunna spagetti.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close