Kryddigt ris från Mellanöstern

En läcker risrätt från Mellanöstern som gärna serveras på högtider och fester. Påminner om biryani. Riset går att variera genom att ha russin, lammlägg eller annat gott på. Mitt recept är ett traditionellt recept som gärna även toppas med grillad kyckling, syrlig sallad och gärna myntatzatsiki. Detta är en utmärkt rätt att bjuda på när man får gäster, en lättlagad, vacker och riktigt gott. Det som gör riset speciell i smaken är att den “marineras” innan tillagning. Krydda riset efter smak om någon av kryddsättningarna inte faller dig i smaken. Basmati- eller lång kornigt ris är de sorter som passar bäst att använda till detta recept.

Ca 8 portioner
6 dl ris (långkornigt ris eller basmati)
2-3 st kardemummakapslar
1 tsk kanel
2 tsk sjukryddor (en orientalisk kryddblandning som finns i välsorterade butiker)
0,5 g saffran (går att uteslutas eller ersättas med 1 tsk gurkmeja)
0,5 dl rapsolja
2 st grönsaksbuljongtärningar
Salt & svartpeppar
Garnering
300 g färs (kött eller vegofärs)
1,5 dl mandelspån eller skalad sötmandel
0,5 dl pinjenötter
100 g djupfrysta ärtor
2 morötter skalade och hackade i tärningar
1 tsk sjukryddor
0,5 tsk kanel
Salt & svartpeppar

Gör såhär:
Riset: 
Tvätta riset för att få bort det mesta av stärkelsen i det och för att få ett luftigt ris. Bästa sättet är att lägga riset i en skål låt vattnet rinna medan du rör om riset försiktigt utan att bryta riskornen med händerna. Byt vattnet i omgångar. 

Blanda alla kryddor med riset, häll över olja och ljummet vatten ( vattnet ska täcka riset med 1 cm). Låt stå 30 min i rumstemperatur. Lägg riset med sin “marinad” i en gryta, häll över kokande vatten (vattnet ska täcka riset med ca 1 cm), lägg på ett lock. Låt riset koka upp och sänk sedan värmen till låg temperatur. Riset ska ångas långsamt i ca 20 min. 

Garnering: Koka ärtorna och morötterna, låt rinna av. Hetta upp olja och stek färsen tills den får färg. Blanda med ärtorna, morötterna och alla kryddor. Låt få fräsas en minut och säng sedan av värmen. Stek mandel och pinjenötter tills de får en fin gyllene färg. Lägg upp riset på ett fat, toppa med färs och nötter. 

Join the Conversation

  1. Margaretha Liljequist says:

    Tack för fina o spännande recept! Margaretha

    1. Zeina Author says:

      Tack fina du för att du skriver så fint. Kram från mig 🙂

  2. Ghada says:

    Hej!
    Vad är det för soppa den röda? Älskar din blogg och dina recept. Kollar alltid här när jag får gäster och vill laga fin mat hehe. Keep it up! 🙂

    1. Zeina Author says:

      Hej,
      TACK 😀 det röda är en böngryta, recept hittar du i länken http://zeinaskitchen.se/fasolja-vegetarisk-bongryta/
      Ha det bäst! Kram

      1. Einar G says:

        Jättefin och smakrik maträtt som också passade perfekt till matlådor. Tack så mycket Zeina!

  3. Carin Eriksson says:

    Du har så underbara recept och bilder! Jag har märkt att det är viktigt att riset kokas i en gryta med vid botten så att vattnet “dunstar” bättre. Riset blir lätt överkokt och grötigt när man först ska blötlägga och sedan koka det om man har för hög och djup gryta. Jag vill ju ha det fluffigt

    1. Zeina Author says:

      Tusen tack 😀 Här har du ett bra recept på luftigt ris http://zeinaskitchen.se/persiskt-ris/

  4. Anila says:

    Wow vilka bilder och vilka maträtter. Skall testa dina recept. det känns inte omöjligt att lyckas. Kommer det dyka upp lite klassiska turkiska maträtter och bakverk kanske? Det blir så mkt lättare och mer inspirerande med dina steg för steg bilder och anvisningar

  5. alice says:

    ska man hälla av vattnet med alla kryddorna innan man häller på kokande vatten och börjar koka riset, eller ska kryddorna vara kvar?

    1. chrille says:

      +1 på den här frågan

  6. Einar G. says:

    Jättefin och smakrik maträtt som också passar perfekt till matlådor. Tack så mycket Zeina!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close