Buffé/ Färs/ Libanesiskt/ Ris

Orientaliskt ris

En läcker risrätt från mellanöstern som gärna serveras på högtider och fester. Rätten heter Ouzi eller mansaf. Läggs upp på vackra fat och toppas nötter, kött och ärtor. Den går att variera genom att ha morot, russin, lammlägg eller annat gott på. Mitt recept är ett traditionellt recept som serveras med kyckling, sallad och gärna en god gryta till. Detta är en utmärkt rätt att bjuda på när man får gäster, en lättlagad, vacker och riktigt gott. Det som gör riset speciell i smaken är att den “marineras” innan tillagning. Krydda riset efter smak om någon av kryddsättningarna inte faller dig i smaken. Basmati- eller lång kornigt ris är de sorter som passar bäst att använda till detta recept.
r1

Ris, 6 portioner
6 dl ris (jag använder basmatiris)
2-3 st kardemummakapslar
1,5 tsk kanel
1 msk sjukryddor (en orientalisk kryddblandning som finns i välsorterade butiker)
2 msk allkrydda (en allround kryddblandning som påminner om grönsaksbuljong men i pulverform, du kan byta ut det mot 2 buljongtärningar, ta då höns- eller grönsaksbuljong)
0,5 tsk saffran (går att uteslutas eller bytas med gurkmeja)
1 tsk svartpeppar
0,5 dl rapsolja
Garnering
300 g köttfärs
1 dl mandelspån eller skallad sötmandel
1 dl pinjenötter
5 dl djupfrysta ärtor
1 tsk sjukryddor
0,5 tsk kanel
0,5 tsk svartpeppar
1 msk allkrydda eller 1,5 tsk salt

Riset
Tvätta riset för att få bort det mesta av stärkelsen i det och för att få ett luftigt ris. Bästa sättet är att lägga riset i en skål låt vattnet rinna medan du rör om riset försiktigt utan att bryta riskornen med händerna. Byt vattnet i omgångar. När vattnet i skålen börjar klarna så är riset “rent”.

Blanda alla kryddor med riset, häll över olja och ljummet vatten ( vattnet ska täcka riset med 2 cm). Låt stå 1 timme i rumstemperatur.Lägg riset i en kastrull, häll över kokande vatten (vattnet ska täcka riset med ca 1 cm), lägg på ett lock. Låt riset koka upp och sänk sedan värmen till låg temperatur. Riset ska ångas långsamt i ca 30 min. När halva tiden har gått, rör du om riset försiktigt och “fluffar” till det med en gaffel. Känns riset torrt så kan du hälla över lite mer hett vatten. Tillagningstiden varierar beroende på rissort.

Garnering
Koka ärtorna enligt anvisningarna och låt rinna av. Hetta upp olja och stek färsen tills de blir helt genomstekt. Blanda med ärtorna och alla kryddor, låt få fräsas en minut och säng sedan av värmen.Stek mandel och pinjenötter tills de får en fin ljusbrun färg.Lägg upp riset, häll över färsen och slutligen nötterna.
Servera gärna med kyckling, tzatsiki, taboli eller en god böngrytaVegetarisk böngryta hittar du här.
r4r7
r2r6

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

7 Comments

  • Reply
    Margaretha Liljequist
    16/12/2015 at 11:16

    Tack för fina o spännande recept! Margaretha

    • Reply
      Zeina
      16/12/2015 at 21:23

      Tack fina du för att du skriver så fint. Kram från mig 🙂

  • Reply
    Ghada
    11/03/2016 at 21:32

    Hej!
    Vad är det för soppa den röda? Älskar din blogg och dina recept. Kollar alltid här när jag får gäster och vill laga fin mat hehe. Keep it up! 🙂

  • Reply
    Carin Eriksson
    09/01/2017 at 09:58

    Du har så underbara recept och bilder! Jag har märkt att det är viktigt att riset kokas i en gryta med vid botten så att vattnet “dunstar” bättre. Riset blir lätt överkokt och grötigt när man först ska blötlägga och sedan koka det om man har för hög och djup gryta. Jag vill ju ha det fluffigt

  • Reply
    Anila
    31/01/2017 at 21:21

    Wow vilka bilder och vilka maträtter. Skall testa dina recept. det känns inte omöjligt att lyckas. Kommer det dyka upp lite klassiska turkiska maträtter och bakverk kanske? Det blir så mkt lättare och mer inspirerande med dina steg för steg bilder och anvisningar

  • Leave a Reply

    två × ett =