Bröd/ Irak/ Iran/ Libanon/ Mezza

Orientaliskt tunnbröd

Hembakat bröd har det där lilla extra! Doften av nybakat bröd som fyller köket är helt underbar. Detta är ett sådant bröd som man omöjligt kan misslyckas med. Med få ingredienser får du ett väldigt mjukt och gott bröd. Dessutom behövs ingen ugn, brödet steks i stekpanna. Resultatet blir en blandning mellan det indiska naan- och det orientaliska pitabrödet.  Passar utmärkt till grillat, mezza, guckor eller en god gryta. Fyll brödet och ät som en rulle eller doppa i en skål med hummus. Detta är ett gammalt favoritrecept på bloggen som jag har uppdaterat med nya bilder.

Recept på kycklingröran hittar du HÄR!

6 st stora Tunnbröd
2,5 dl ljummet mjölk
3 msk smält smör
6-7 dl vetemjöl special
1 tsk torrjäst eller 1/4 färsk jäst (ca 15 g)
1 tsk salt
1 tsk socker

Gör såhär:
Blanda 5 dl mjöl, torrjäst, salt och socker i en bunke. Häll över ljummet mjölk och smält smör. Om du använder färsk jäst rör du ut den först i mjölken. Rör om med en träslev eller kör i bakmaskinen tills allting blir ordentligt blandat. Häll försiktigt i lite av det resterande mjölet, ha i så mycket det behövs tills degen blir smidig och lättarbetad. Den får inte bli för kompakt eller torr, hellre lite kladdig. Knåda degen en bra stund, 5-8 min. Täck bunken med plast och låt vila i 45 min i rumstemperatur eller i kylen över natten .

Dela degen i 6 delar och forma till bollar. Täck ordentligt med en bakhandduk och låt vila i 15 min. Förbered en tallrik med 2 bakhanddukar på som du ska täcka brödet med, en stekpanna och en stekspade.

Hetta upp stekpannan på högsta värmen.Kavla ut en boll till ca 20-25 cm i diameter. De ska vara ca 2-3 mm tunna. Lägg degen i den varma stekpannan (utan olja) och stek brödet. Det ska bildas bubblor och brödet ska få en fin färg. Stek inte för länge, det räcker med ca 1 min på varje sida. Lägg brödet mellan handdukarna och täck ordentligt. Fortsätt steka alla bröd och stapla dem på varandra, se till att de alltid är övertäckta. Brödet är allra godast nygräddat, servera dem gärna varma. När de svalnat förvarar du dem i en påse. Det funkar utmärkt att frysa in dem och de håller sig upp till 4 månader i frysen. Brödet är mjukt och luftigt.
Röror och guckor hittar du HÄR!
Grillat som passa till hittar du HÄR!
12

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

6 Comments

  • Reply
    Pia
    15/06/2015 at 21:04

    hej, vilken underbar mat bakning du görHur gör jag om jag vill kunna dela dina inlägg härifrån till facebook så mina vänner kan få ta del av allt det goda?
    Pia

    • Reply
      Zeina
      15/06/2015 at 21:48

      Hej Pia! Tack så hjärtligt för dina värmande ord. Va glad jag blir 🙂
      I slutet av varje inlägg finns det en “Dela” eller “Share” knapp. Tryck och välj vart du vill dela. Lycka till och ha en underbar kväll!

      • Reply
        Emil
        23/06/2015 at 14:34

        Ser gott ut

        • Reply
          Emil
          23/06/2015 at 14:35

          …och jag ska prova 🙂

        • Reply
          Zeina
          23/06/2015 at 20:42

          Tack 😀 Det är ett underbart bröd, perfekt att fylla med något gott. Hoppas att du blir nöjd när du testar receptet. Tack för att du kikade in och skrev en kommentar.
          Mvh Zeina 🙂

  • Reply
    Victor
    29/06/2018 at 21:05

    Jättegoda mjuka bröd, perfekt för kebab! Har länge letat efter ett recept på sådana sen jag åt dem på arabiska restaurangen Kolgrillen i Linköping.

  • Leave a Reply