Ost- och broccolisoppa

Urläcker och krämig broccolisoppa med ost. Lättlagad och supergod! Använd gärna en ost med mycket smak i soppan, som tex cheddarost. Då känner man av den goda ostsmaken som passar så bra med broccoli. Vi åt vår soppa med chilicheese scones. Det var verkligen pricken över i:et till soppan.

Recept på chilicheese scones hittar du HÄR! och på broccolisoppa utan ost HÄR!

6-8 portioner broccolisoppa
1000 g broccoli (färsk eller fryst funkar bra)
1/2 purjolök eller 1 gul lök
10 g smör till stekning
Ca 6-8 dl vatten
2 buljongtärningar av valfri sort (jag använder grönsaksbuljong)
2 dl grädde (valfri fetthalt, jag använder vispgrädde)
1,5 msk majsstärkelse
150 g riven ost (gärna cheddarost)
Salt & peppar

Gör såhär:
Hacka lök i tärningar och färsk broccoli i bitar. Hetta upp smör i en gryta och stek löken tills den får färg. Tillsätt broccolin och stek lite till. Häll över vatten, ha inte i för mycket för att soppan inte ska bli rinnig. Smula i buljongtärningarna, vänta med att ha i salt, lägg i det efter att du har haft i osten så slipper du få för salt soppa. Låt puttra under lock i ca 20-30 min. Mixa sedan soppan med en stavmixer efter smak. Jag gillar lite bitar i min soppa så jag mixar den inte helt slät.

Blanda majsstärkelse med lite vatten i en skål och häll sedan över soppan samtidigt som du rör om. Låt soppan koka upp och puttra i 5 min. Häll i grädde och låt puttra i 10 min. Tillsätt den rivna osten, rör om tills osten smälter och stäng sedan av värmen. Smaka av och krydda med salt och peppar. Servera med önskat tillbehör. Vi åt soppan med chilicheese scones. 

Join the Conversation

  1. Hej, kan man hoppa över majsstärkelse? Vad gör majsstärkelsen för soppan?

  2. Jenny says:

    Kan man frysa soppan…funkar det med osten?
    Tycker om att laga stor sats och ha en middag färdig att bara tina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close