Asien/ Fisk & Skaldjur/ Kyckling/ Pasta & Nudlar

Pad thai

Igår lyckades jag slänga ihop en magiskt god pad thai. Åh den blev så himla bra!! Receptet fick jag av en thailändsk försäljare som jobbar i en asiatisk livsmedelsbutik, Thailaan Supermarket. Jag blev så glad när hon tog sig tid att visa mig runt i affären och förklarade detaljerat hur man lagar “The best Pad Thai EVER”. Jag fick till och med ett skrivet recept med mig hem, så underbart. Jag gjorde lite förändringar i receptet jag fick från affären och det blev hur bra som helst. Jag har skrivit ett toppenrecept med steg för steg bilder nedan på den godaste pad thai jag någonsin smakat!
4 portioner pad thai
300 g risnudlar (3 eller 5 mm breda)
2 st kycklingfilé eller ca 15-20 st tigerräkor
2 st ägg
300 g fast tofu
3-4 st kinesisk gräslök (kan ersättas med salladslök)
150 g böngroddar
2 msk söt kålrot (se bild och läs tips nedan)
3 msk torkade räkor (kan uteslutas, jag lagade mina nudlar utan)
4-5 msk finhackade jordnötter
Olja till stekning
Såsen (se bild nedan vilka sojasorter jag har använt):
0,5 dl ljus soja
2 msk tamarindpuré
2 msk ostronsås eller mushroom vegetarian sauce (se bild)
2 msk fisksås
2 msk palmsocker (rör- eller strösocker funkar också bra)
1 dl vatten
Servering:
Lime, chiliflakes och koriander

Gör såhär:
Börja med att lägga risnudlarna i blöt i ljummet vatten i ca 30 min. Du kan även snabbt förkoka nudlarna i 4-5 min, sen skölja av dem i kallt vatten och låta dem rinna av i en sil. Jag rekommenderar dock att du blötlägger dem för bäst konsistens på nudlarna.

Skölj böngroddarna. Skölj gräslöken och skär i långa bitar, låt rinna av i en sil. Blanda alla ingredienser till såsen i en skål och ställ åt sidan. Hacka kycklingen och tofun i bitar. Krossa torkade räkor i en mortel om du använder det. Finhacka kålroten. Finhacka jordnötterna. Nu har du alla förberedelser klara, dags att kavla upp ärmarna och börja woka!

Hetta upp olja i en wokpanna eller stekpanna. Stek kycklingen eller räkorna tills de får färg. Vänd i tofun, kålroten och torkade räkor, stek lite till. Tillsätt eventuellt mer olja om det känns torrt.  Skjut tofun och kycklingen åt sidan i stekpannan och knäck i äggen, stek äggen under omrörning tills du får äggröra. Blanda sedan äggen med kycklingen. Sila av nudlarna ordentligt och vänd ner i stekpannan, häll över såserna och blanda allting ordentligt. Stek nudlarna under omrörning tills de mjuknar. Om du tycker att nudlarna känns hårda, kan du lägga ett lock på stekpannan och låta nudlarna ångas långsamt några minuter tills de mjuknar. Rör om och smaka av, tillsätt eventuellt mer soja/fisksås/ostronsås/socker.

Vänd i kinesisk gräslök (eller salladslök) och böngroddar. Vänd även i jordnötterna nu eller ha det som garnering vid servering. Blanda ihop allting och stäng av värmen. Servera med lime, chiliflakes och koriander.

Här ser du alla ingredienser som jag kommer att använda till min pad thai. Allt är köpt i en asiatisk livsmedelsbutik. Istället för ostronsås använder jag vegetarian mushroom sauce som påminner om ostronsås i smaken.

Risnudlarna blötläggs innan tillagning.

Jag har använt kinesisk gräslök, i affären hette den “chinese leek leaf”, den smakade fantastiskt gott. Om du inte hittar den så funkar salladslök också bra. Den gula biten är tofu, det är en fast sort som tål att wokas utan att den smulas sönder under tillagning.

Försäljaren i mataffären rekommenderade att jag skulle använda söt inlagd kålrot för att ge min pad thai ännu godare smak. Det blev väldigt gott med det i men det skulle även funka alldeles utmärkt utan också. Det är ganska liten mängd som ska i. Om du vill så kan du ersätta kålroten med lite riven morot och en gnutta socker.

Lägg den stekta kycklingen och tofun åt sidan i stekpannan. Knäck i äggen och stek under omrörning tills du får en äggröra. Blanda sedan ihop allting.

Blanda ihop alla ingredienser till såsen.

Vänd nudlarna i stekpannan och häll över såsen. Stek en stund under omrörning tills nudlarna mjuknar.

Vänd i böngroddar och gräslök.

Servera med chiliflakes, lime och koriander. Jag serverar mina jordnötter bredvid pad thain istället för att vända ner det i woken. SÅ GOTT!!!

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply
    Magnus
    24/05/2017 at 11:08

    Detta recept skall testas!
    Ville bara meddela dig om ett stavfel längst ner på sidan:
    Jag serverar mina jordnötter bredvid “pad taxi” istället för att vända ner det i woken

    Mvh
    Magnus

    • Reply
      Zeina
      24/05/2017 at 11:42

      Haha tusen tack för att du uppmärksammade mig❤ Ändrat det

  • Reply
    Eva
    01/10/2017 at 21:18

    Hej, jag tänkte laga detta recept. Men jag undrar är det salta jordnötter eller naturella utan salt du använder? Tack för en bra blogg med goda recept, jag har provat många och alla har varit jättegoda.

    • Reply
      Zeina
      02/10/2017 at 07:51

      Hej,
      Så kul att du gillar mina recept, tack så hjärtligt.
      Jag använder salta jordnötter men naturella funkar också bra.
      Lycka till. Kram /Zeina

    Leave a Reply

    6 + 12 =