Kurdistan/ Soppor/ Vegetariskt

Palpina- Kurdisk linssoppa

Palpina är en fräsch och nyttig kurdisk linssoppa med stekt portlak. Vilket lyft portlak gav linsoppan! Riktigt gott blev det. Portlak är en nyttig ört som är full med omega 3 och c-vitamin. Om du inte hittar portlak i affären så kan du ersätta det med spenat eller mangold.

6 portioner linssoppa
4 dl gula/röda linser
1 dl ris (basmati- eller jasminris passar bra. Riset kan uteslutas.)
1 liter vatten
2 st grönsaksbuljongtärningar
1 stor gul lök
2 knippen portlak (ca 250 g)
4 msk tomatpuré
1 tsk spiskummin
Salt och svartpeppar
Saften från ca en citron
Olja till stekning
TIPS! Om du inte hittar portlak så kan du byta ut det mot mangold eller spenat.

Gör såhär:
Koka upp linserna, skumma av och sänk värmen till medelvärme. Skölj riset och blanda det med linserna, rör om då och då så riskornen inte lägger sig på botten av grytan och bränns fast. Krydda med buljong, salt och svartpeppar. Låt puttra på medelvärme under grytlock i ca 45 min, späd ut med mer vatten vid behov.

Finhacka löken i tärningar och hacka portlaken. Hetta upp olja och stek löken tills den får färg. Vänd i tomatpurén och stek lite till. Tillsätt portlak och stek i 2-3 min under omrörning. Vänd sedan ner det i soppan och låt den stekta portlaken få puttra med i soppan i ca 10 min. Smaksätt soppan med citron och spiskummin, låt puttra 5 min till.

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Henrik
    17/06/2018 at 21:44

    Testade detta för ett par veckor sen. Hela familjen älskade det. 🙂

  • Leave a Reply