Bröd/ Frukost/ Sydamerika

Pan amasado- Chilenska tekakor

Pan amasado är en stor favorit från Chile. Bröden serveras gärna nybakade och varma som frukostbröd men passar även alldeles utmärkt att fyllas med något matigt. Enkla att baka och supergoda!

Ca 18-20 st tekakor
2 tsk torrjäst eller 25 g färsk jäst
1 msk socker
5 dl ljummet vatten (läs tips nedan)
Ca 11 dl vetemjöl
25 g rumsvarmt smör
1,5 tsk salt
Pensling:
Uppvispat ägg
TIPS! Du kan byta ut hälften eller hela mängden vatten mot mjölk om du vill ha mjuka tekakor. Vatten gör tekakorna lite frasiga.

Gör såhär:
Lös upp jästen med halva mängden vätska. Tillsätt socker, blanda och låt stå i 15 min i rumstemperatur. Tillsätt resten av vätskan, rumsvarmt smör, salt och mjöl. Tillsätt mjölet i omgångar och knåda samtidigt tills du får en smidig deg. Knåda gärna i 10 min. Täck bunken med plast och låt degen jäsa i 45 min i rumstemperatur eller i kylen över natten.

Häll ut degen på mjölat bakbord. Dela degen i ca 18-20 bitar. Forma små runda bollar och låt bollarna vila under en bakduk i 15 min. Kavla ut bollen till en rund tekaka. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Nagga tekakorna med en gaffel. Låt jäsa under bakduk i 30 min.

Värm ugnen till 200°. Pensla bröden med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen tills de blir gyllene, ca 10 min. Låt tekakorna svalna under bakduk. Servera dem gärna nybakade och varma. Servera som frukostbröd eller matbröd.

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Carola Lidkull
    29/01/2019 at 17:58

    Tror du att man kan byta ut sockret mot någon sirap? 🙂

    • Reply
      Zeina
      30/01/2019 at 17:42

      Det borde funka jättebra 😀

    Leave a Reply