Färs/ Gratäng/ Grytor/ Husmanskost/ Huvudrätt/ Italien/ Pasta & Nudlar

Pastagratäng med köttfärssås

En krämig pastagratäng med mycket ostsås och en läcker köttfärssås. Japp, mycket ostsås ska det vara, inte en torr och tråkig gratäng. Det blir en blandning mellan lasagne och en klassisk pasta bolognese. Hur gott som helst! Servera med pizzasallad och du har en kalasmiddag redo att avnjutas.
Fotor_144484510887969

6-8 portioner Pastagratäng
500 g pasta av valfri sort
Köttfärssåsen:
500 g köttfärs
2 pkt krossad tomat (400 g styck)
Ca 8-10 st champinjoner
1 grön eller röd paprika
1 lök
3 vitlöksklyftor
1 msk torkad oregano
2 msk tomatpuré
2 msk balsamvinäger (kan uteslutas)
2 msk soja (japansk eller kinesisk, kan uteslutas)
1 tsk dijonsenap
1 tsk paprikapulver
2 dl vatten
Salt & peppar
Ostsås:
1 liter mjölk
1 dl vetemjöl
250 g riven ost
1 krm riven muskonöt
Salt
Garnering:
50 g riven ost
Tillbehör:
Pizzasallad– recept finns HÄR!

Gör såhär:
Hacka lök, paprika och champinjoner,  stek dem i olja en stund. Tillsätt köttfärs, pressad vitlök, strö över paprikapulver och stek allting tills färsen får färg och börjar smula sig. Tillsätt tomatpuré, soja och balsamvinäger, fräs lite till. Häll över krossad tomat, dijonsenap, 2 dl vatten, krydda med salt och peppar. Låt få puttra i 30 min på medelvärme utan lock.

Koka pastan al denté (med tuggmotstånd) och sila av. Lägg alla ingredienser till ostsåsen, förutom osten, i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt sjuda 2-3 min och vänd sedan i osten och låt den smälta helt. Hetta upp ugnen till 200°. Lägg pastan i en ugnsform, häll över ostsåsen och blanda väl. Toppa med köttfärssåsen och fördela den jämnt över pastan, avsluta med att garnera med riven ost. Baka mitt i ugnen i ca 20 min. Servera med en god sallad. Smaklig måltid! Fotor_144485738029316Fotor_144485747712914Fotor_144485755705892Fotor_144484522268061

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

3 Comments

  • Reply
    Houda
    14/05/2017 at 16:01

    Supergod!
    Tack.

  • Reply
    Edina
    30/08/2018 at 00:24

    Hej! Vilken riven ost andvänder du i såsen?

    • Reply
      Zeina
      31/08/2018 at 09:02

      Hej,
      Jag brukar ta vanlig ost som finns hemma och riva själv. Vilken riven ost som helst funkar.

    Leave a Reply