Färs/ Gratäng/ Grönsaker/ Grytor/ Turkiet

Patlican kebab- Turkisk kebab med aubergine

Turkisk patlican kebab är en annorlunda version på kebab. Saftiga köttfärsbiffar som varvas i en form med aubergine och som sedan bakas i ugn med tomat, sivri och tomatsås. Smakar utsökt och passar perfekt att servera med bulgur eller ris. Patlican kebab påminner lite om maldom.

4-6 portioner
Biffarna
600 g köttfärs
1 lök, finhackad
2 dl persilja, finhackad
2 msk ströbröd
2 tsk paprikapulver
1 tsk sju kryddor (kan uteslutas)
Ca 1,5 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
Grönsaker:
Ca 3 st smala och långa aubergine (2 vanliga aubergine funkar också)
200 g cocktailtomater eller 2-3 st tomater delade i klyftor
2-3 st sivri eller chili (vanlig paprika funkar också)
Tomatsås:
2 msk tomatpuré
2 dl vatten
1 grönsaksbuljong eller salt
2 msk olivolja
Svartpeppar

Gör såhär:
Blanda samman alla ingredienser till biffarna. Forma sedan till tunna och platta biffar. Ha en liten skål med vatten till hands när du formar dina biffar. Fukta händerna lite lätt så går det lättare att få dem fina. Lägg biffarna på en bricka.

Skiva auberginerna i ca 5 mm tjocka skivor. Dela coktailtomaterna i halvor, skiva sivri/paprika i klyftor. Börja med att varva aubergine och biffar i en ugnsform. Lägg tomaterna och paprikan i formen.

Värm ugnen till 175°. Koka upp 2 dl vatten, smula i buljongen. Tillsätt tomatpuré, svartpeppar, olja och blanda. Häll tomatsåsen i formen över biffarna och grönsakerna. Tillaga mitt ugnen i ca 45-60 min. Servera med önskat tillbehör.  Jag serverade rätten med bulgur, recept hittar du HÄR!

RECEPT PÅ BULGURN HITTAR DU HÄR!

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply