Bakverk/ Bröd

Perfekta scones

Scones är ett gott och lättbakat bröd som man snabbt slänger ihop. Trots att de är lätta att baka är det lätt att misslyckas med dem. Använder du fel teknik så kan du få klumpiga, torra och kompakta bröd. Dom kan även förbli degiga inuti trots att dom är hårda utanpå. Känner du igen dig? Här kommer receptet på världens bästa scones!

12 st scones
8-9 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 tsk socker
4 tsk bakpulver
100 g kallt smör
4 dl mjölk

Innan du sätter igång med att baka så kommer det lite tips!
1. De torra ingredienserna ska blandas samman först. För bästa resultat blandar du helst de torra ingredienserna i en matberedare eller med en elvisp. Mjölet blir finkornigt, klumpar inte sig i degen och du får luftiga scones.
2. Använd kallt smör, hyvla gärna smöret eller hacka i små bitar först. Blanda sedan samman med mjölet till en smulig deg med fingrarna eller i en matberedare. Du ska alltså inte knåda degen utan smula den.
3. När du tillsätter vätskan så kommer nu det viktigaste momentet. Degen ska INTE knådas eller överarbetas. Den ska snabbt blandas ihop. Rör snabbt om med en slev eller gärna i en matberedare. Knådar du för länge blir det ett tungt och kompakt bröd.
4. Värm ugnen i god tid. Ta gärna in bröden i ugnen så fort du format dem.
5. Forma små bröd istället för stora. Bakpulver har inte samma kraft som jäst och klarar inte av att växa på samma sätt. Ju mindre bröd desto högre och luftigare scones får du. Baka dem helst i en muffinsform eller forma små frallor.

Gör såhär:
Börja med att smörja en muffinsplåt ordentligt om du ska använda en sådan, annars klär du en plåt med bakplåtspapper. Värm ugnen till 200°. Blanda de torra ingredienserna ordentligt, tillsätt smöret och smula degen. Tillsätt mjölk och blanda snabbt ihop till en deg. Forma små bröd och lägg i den smorda muffinsplåten. Eller platta ut degen på mjölat bakbord, tryck ut små bröd med ett glas eller forma till frallor med händerna och ställ på plåten. Degen är lite kladdig, mjöla händerna och bakbordet utan att använda för mycket mjöl. Baka mitt i ugnen i ca 15 min. Ta ut bröden och lägg på ett galler. Låt svalna en stund innan servering.
572

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Hanna
    31/12/2016 at 10:11

    Tack för den bästa matbloggen! Du är grym! ❤ Tänkte på att sconesen inte penslas med ägg eller liknande, hur blir resultat?

    • Reply
      Zeina
      09/01/2017 at 11:31

      Tusen tack ❤
      De behöver inte penslas, de blir superbra utan. Kram

    Leave a Reply

    17 + fyra =