Bakverk/ Dessert/ Efterrätt/ Frukt & Bär

Petit choux

Petit choux

Petit choux eller eclair som de också kan heta är vansinnigt goda. Små lufsiga bakelser fylla med något gott. Man kan fylla dem med allt från grädde, vaniljkräm, mousse eller något annat gott. Inte svåra att baka, följ mina tips nedan för att få riktigt fina och fluffiga petit choux. Petit choux

Ca 15 st Petit choux
3 dl vatten
100 g smör
2 dl vetemjöl
3 ägg (ej för stora)
Chokladglasyr:
1 dl florsocker
1,5 msk kakao
1 msk vatten
Fyllning:
Grädde eller vaniljkräm

Gör såhär:
Smält smöret, häll i vattnet och låt blandningen koka upp. Vispa ner mjölet medan det småkokar vispar du kraftigt tills degen släpper kanterna på kastrullen och blir en klump. Ta bort från plattan och låt svalna. Rör i ett ägg i taget och blanda kraftigt i några sekunder mellan varje ägg. Spritsa eller klicka ut små bollar eller avlånga petit-choux (ca 5 cm i diameter) på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i 30 minuter i 175 grader. Öppna absolut inte ugnsluckan då de är känsliga för drag och kan lätt sjunka ihop. Låt dem svalna och öppna sedan upp dem lite och fyll med vad du vill. De kan fyllas med grädde smaksatt med vaniljsocker eller vaniljkräm.

Chokladglasyr: blanda samman alla ingredienser och ringla på de fyllda kakorna. Låt stelna några minuter.
TIPS! för att lyckas med petit-choux:
Vispa kraftigt båda gångerna, när mjölet hälls i och när äggen blandas i. Blanda i ett ägg i taget och vispa på högsta effekt mellan varje i några sekunder. Du ska se till att ägget verkligen arbetas in i degen innan nästa kläcks i. Öppna inte upp ugnsluckan när de gräddas och stäng luckan försiktigt när du tar in dem i ugnen för att inte släppa in luft i ugnen. Se till att de gräddas ordentligt, hellre att de får gräddas lite extra än att du tar ut dem för tidigt från ugnen. Låt dem kallna helt innan de öppnas upp och fylls.
Petit chouxPetit chouxPetit choux Petit chouxPetit choux Petit choux

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply