Pitabröd

Hemmabakade pitabröd är så gott! Ladda frysen och värm när det är dags att äta. Finns inget godare än att öppna upp brödet och fylla dem med något gott. Älskar dessa bröd. Bli inte avskräckt av det långa receptet, de är inte alls svåra att baka.

15 st pitabröd
25 g färsk jäst eller 2 tsk torrjäst
5 dl ljummet vatten
Ca 12-13 dl vetemjöl (gärna vetemjöl special)
1 tsk socker
1,5 tsk salt

Gör såhär:
Lös upp jästen med ljummet vatten, häll i mjöl salt och socker. Knåda degen ordentligt en bra stund. Minst 10 min för hand eller maskin tills du får en smidig och elastisk deg. Degen ska inte vara för kompakt, häll i så mycket mjöl det behövs tills du får en smidig och lättarbetad deg. Häll sedan direkt ut brödet på mjölat bakbord (behövs inte jäsas efter knådning). Tryck ut 15 st bollar, lägg under två bakdukar eller ett tjockt baklakan. Detta så brödet inte får en torr skorpa. Låt vila i 10 min.

Kavla sedan ut en boll till ett runt bröd på ca 15 cm i diameter. De ska inte vara för tunna men inte heller tjocka. Lägg rundlarna mellan två bakdukar eller ett lakan (en på undersidan och en på ovansidan). Låt jäsa i 1 timme och 30 min. Viktigt att brödet får jäsa så länge så de öppnas upp i ugnen. Värm ugnen i god tid till högsta värmen, 275°. Låt stå i högsta temperatur i ca 15 min innan du gräddar bröden.

Klä plåtarna med bakpapper.Vänd försiktigt bröden så att brödets undersida kommer uppåt på plåten. Jobba varsamt så du inte “punkterar” det jästa brödet. Baka sedan mitt i ugnen. Så fort brödet reser sig låter du den vara några sekunder och sedan öppnar du upp luckan och vänder på brödet med en stekspade och låt bakas i ytterligare 2 min. Brödet ska inte få färg utan bara bli genomgräddade. Så fort du tar ut brödet lägger du den under dubbla bakdukar, viktigt att de täcks direkt, annars hårdnar de. Låt svalna under bakduken. Servera med något gott och frys in de bröd som blir över samma dag. De håller sig i frysen upp till 4 månader. Det är bara att värma upp dem i en påse i Micron innan servering.
Fotor_144233844662296Fotor_144233856456794

Fotor_144233838017871Fotor_144233081178235

 

Join the Conversation

  1. Jonathan says:

    Härliga o perfekta blev det =)

    1. Zeina Author says:

      Men så bra 😀 underbart att läsa, tack snälla för att du berättar

  2. Umm Maryam says:

    Mashaallah det blev så gott
    Va lite komplicerat första gången men jag lyckades

    1. Zeina Author says:

      Underbart 😀 Kul att läsa, tack för att du tar dig tid att skriva det. Kram

      1. Sarah says:

        Min ugn går bara upp till 250 grader 🙁 Hur mycket längre ska de då vara inne (ungefär)?

    2. Emilia says:

      Läste receptet och tänkte oj vad komplicerat, halvvägs in i degen ville jag ge upp för såg inte ut som på bilden men jag fortsatte och resultatet blev bättre än förväntat! Tack!

      1. Zeina Author says:

        Härligt att läsa. Det låter verkligen mer komplicerat än vad det verkligen är 😀

  3. Kajsa says:

    Bakade dessa och åt med dina falafel, så gott! Bröden blev perfekta på första försöket tack vare din beskrivning, tack!

    1. Zeina Author says:

      Åh så underbart❤ tack

      1. Emilia says:

        Var förresten inte komplicerat heller när man väl var inne i det, haha! Kommer definitivt att göra igen!

  4. Hej Zeina!
    Först av allt..TACK! för din fina matsida och alla dessa underbara recept! Finns både för allätare och vegetarianer och dessa är lätta att ändra till veganrecept när det behövs. Håller på med dessa pitabröden för första gången =) När det är såhär enkelt att göra sina egna pitas, så ska jag aldrig mera köpa pitabröd i affären. Man har nog varit lat..Hihi! Men nu ska dt bli förändring i hushållet. jag vll bara ställa en liten fråga, angående degen. Går den att frysas? Och sedan ta upp en degboll allteftersom pitabegäret slår en. Eller får bröden då en frasig skorpa? Vilket inte är ju meningen med pitabröden som skall vara mjuka. Ha en inspirationsrik år 2017 <3

    1. Zeina Author says:

      Hej!
      Underbart att läsa Kul att du gillar receptet. Jag har aldrig testat att frysa in degen, är osäker på om det blir bra. Jag brukar frysa in massa färdigbakade pitabröd i fryspåsar. Bara att värma upp några sekunder i Micron och de är som nybakade på nytt. Lycka till med bakandet och hoppas att det blir bra. Kram ❤

      1. Anonym says:

        Super bra!

  5. Ska strax inmundiga nybakade pitabröd. Så enkelt, så snajsigt! Ska aldrig mer köpa. Tack för bra recept med fina bilder!

  6. Helena says:

    WOW! Jag bjöd några kollegor på middag och då gjorde jag dessa (vi åt riktigt het pulled pork) och attans vad goda de blev! Det var enkelt att följa receptet och som sagt, vansinnigt gott. Ena kollegan frågade om receptet och givetvis skickade jag hit honom 🙂 Tack så mycket för receptet.

  7. Mikael Lund says:

    Så underbar du är som sprider din kärlek genom mat ❤️Vill bara lämna ett litet tips baka dessa i en hotairfryer varmlufts fritös såååå bra blir dom!

  8. Fantastiskt bra och gott!
    Fick göra några försök innan jag lyckades. När jag slutade att killgissa och faktiskt följde receptet så fungerade det och bröden reste sig jättefint. . . de misslyckade försöken var rätt ok och goda de med faktiskt men de reste sig inte enligt önskan.

  9. Jennifer says:

    Bakade en rejäl laddning idag, så perfekt att ha i frysen och sen bara ha någon röra/tacofärs + grönsaker till. Det är min bästa “oj, jag har ingen matlåda till jobbet”- lösning.
    Tack för ett jättebra recept!

  10. Rebecca says:

    Fantastiskt utförligt recept ! För egen del gillar jag lite mer salt i degen,men verkligen toppen recept. Och så fina bilder och allt du lagar ser så härligt fräscht och gott ut!

  11. Jenny Norling says:

    Tack för fin sida och bra recept! Gjorde dessa pitabröd för ett tag sen och de blev superbra! Vill gärna göra dem igen men undrar om de kan jäsa längre än 1,5 timme? Tex om jag gör dem på fm och bakar dem i ugnen på em.

    Varma hälsningar
    Jenny

  12. Sandra says:

    Helt perfekt pitabröd!! Jag tycker (köpta) pitabröd är typ värdens tråkigaste och tvekade i huruvida jag skulle baka några eller inte. Men som sagt, dom här blev HELT PERFEKTA! Alla älskade dom. Enkelt var det också.

  13. Enkelt recept att följa, hade lite svårt att få bröden att resa sig ordentligt. Men det blir nog bättre nästa gång 🙂
    Jag har dock en fråga, när du skriver att man kan värma de frysta bröden i en påse i mikron, vad för påse menar du? Tyg, plast?

  14. Andrea says:

    Bakade pitabröden igår. Blev helt perfekta. Går inte att jämföra med de trista bröden man köper i livsmedelsbutikerna. Tack!

  15. Jättebra recept och inte svårt! Bröden blev fina och goda, var kul att göra också

  16. Jana Nielsen says:

    Tack Zeina! Du är min absoluta favorit Jag har använt mig av dina recept i flera år. Idag gjorde jag pitabröd och i vanlig ordning så blev jag grymt nöjd! Tack för inspiration❤️ Mvh Jana

  17. Gulla says:

    Älskar dessa! Bröden blir perfekta. Gör dessa om och om igen så att det finns att ta fram ur frysen. 🙂

  18. Jan-Erik says:

    perfekt jobb en regnig sensommar dag … blev väldigt bra ..

  19. Äntligen ett recept på pitabröd som blev bra, tack!!
    Enda missen var att de ville kladda fast i dukarna under jäsningen så nästa gång lägger jag bakpapper mellan tror jag, och så att de tog slut så snabbt – blev inga alls kvar att lägga i frysen så måste nog göra nya imorgon 😀

  20. Susanne says:

    Vi kommer ALDRIG mer köpa – de här var perfekta! Tack! ❤ Härlig deg och roliga att baka dessutom.

  21. Sååå gott! Jättebra och pedagogiskt recept som alltid❤️

  22. Catharina Pettersson Hultberg says:

    Så goda de blev och så lätta att göra. Lite mer salt i degen (smaksak)annars inget att klaga på

  23. Haneen Hamada says:

    De blev perfekta! hade lite grahamsmjöl i, bytte ut 2 dl.

  24. Andreas says:

    Hej, mina bröd blev “fluffiga” inuti typ som frallor, var ändå enkla att dela, men det “fluffiga” suger upp såsen till kebaben och gör det lite mosigt, har du något tips?
    Annars supergoda och riktigt bra och tydligt recept som gjorde det enkelt att baka.

  25. John Sandberg says:

    Kan man låta bröden jäsa längre och på så vis förbereda på morgonen och grädda till kvällen?

Lämna ett svar till Zeina Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close