Polsk saltgurkssoppa

Den här goda soppan är en återkommande favorit hemma hos oss. Lika god att avnjutas året runt. Värmande på vintern och fräsch att servera som en härlig sommarlunch. Receptet fick jag från en polsk bekant för flera år sen. Det är en förenklad version på den klassiska polska  gurksoppan som annars gärna innehåller kött eller kyckling. Vi gillar vår soppa vegetarisk. För godast resultat rekommenderar jag verkligen att du använder polska saltgurkor som är syrliga smaken. Dom finns att hitta i välsorterade matbutiker. Soppan är ganska lätt och fräsch i smaken, gör gärna en dubbbelsats när du ändå är ingång för den går verkligen åt!

4 portioner
6 st polska saltgurkor (ogorek kwaszony)
3-4 st potatisar
2 st morötter
2 st selleristjälkar
1 liten bit purjolök eller 2 vitlöksklyftor
Ca 6 dl vatten
2 dl grädde
2 st grönsaksbuljongtärningar
2 st lagerblad
1 msk hackad färsk dill
Salt & peppar
TIPS! Släng gärna i mer grönsaker i soppan. Alla sorters rotfrukter passar alldeles utmärkt att ha i.

Recept på hemmagjorda polska saltgurkor hittar du HÄR!

Gör såhär:
Hacka alla grönsaker i önskad storlek och lägg i en gryta. Smula över buljongtärningarna, tillsätt lagerblad, svartpeppar och häll sedan över hett vatten. Vänta med att smaksätta med salt, saltgurkorna är ganska salta i smaken, smaka av saltmängden i slutet av koktiden.

Låt soppan koka under lock tills grönsakerna mjuknar, ca 15-20 min. Riv saltgurkorna på grova sidan av rivjärnet. Häll ner dom i grytan tillsammans med gurkspadet som bildas när du river dem. Låt koka soppan koka i 10 min till. Smaka av och häll eventuellt i mer gurkspad om du vill ha en syrligare smak.

Häll över grädde och dill. Låt soppan puttra i ca 3 min till. Smaka av och tillsätt eventuellt salt. Servera gärna soppan med en bit bröd. Smaklig spis!

Join the Conversation

  1. Rosita says:

    Vi gör en polsk korvsoppa med saltgurka = Bryn gul lök, sen bryn ex. cognacsmedvurst alltså syrlig rökt korv. Häll på vatten o spadet från en saltgurka, skär ner gurkan samt potatis, lägg i soppan. Koka ägg o skär ner o lägg i soppan – red med äkta vispgrädde – servera. Detta är ett förkortat recept.

  2. Jenny says:

    Super bra recept tack ! Men istället för purjolök så steker jag gul lök och vitlök mjuk och sätter i. Det är mer polskt recept. Purjolök passar bättre till andra grönsakssoppor. Men det är klart en smaksak 🙂

  3. Saula says:

    Hej Zeina, tack för all härlig matinspiration! Jag gillar verkligen dina recept. Nu tänkte jag laga denna soppa. En liten rättelse dock. Polsk saltgurka heter kiszone ogórki. Det du skrivit i receptet, kwaszone ogiórki, betyder syrad (ättiks) gurka. Det blir fel smak om någon skulle råka köpa sådana. Allt gott!

  4. Donata says:

    Saula kiszone ogorki ska det stå som du skrivit , men kwaszone ogorki -(salt gurkan) man tillsätter ättika for att dem ska syra snabbare. Ättiks gurka på polska heter ogorki konserwowe .Hällsningar

  5. Anonym says:

    Det är inte saltgurka man använder utan mjölksyrad gurka dvs ogurki kwaszone..

    1. Victoria says:

      Älskar Zeinas recepter tack tack!!

  6. Damian says:

    Vi änvander surgurkor den här soppan.

  7. Gurkan says:

    Jättegott. Jag använde finska syrade gurkor de är typ som ryska gurkor. Obs ta inte saltgurka av misstag. Svensk saltgurka är fruktansvärt salt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close