Bakverk/ Bullar/ Efterrätt

Rimbobullar

Rimbobullar är en blandning mellan wienerbröd och vanliga bullar. Fyllda med vaniljsmör och glaserade med socker, väldigt goda. Det är mycket smör i degen och därför påminner dom om wienerbröd. Tänk inte ens tanken att använda margarin till dessa. Smör ska det vara för att de ska bli super smarriga. Till skillnad från klassiska bullar ska dessa bara jäsas 1 gång. Du kan även kalljäsa bullarna i kylen över natten eller frysa in dem ogräddade, praktiskt att ha frysen laddad. Varje gång jag bakar Rimbobullar tänker jag att nu ska jag frysa in några stycken, men det blir aldrig av. Dom hinner bli uppätna väldigt snabbt. Jag gör en stor sats bullar, halvera mängden om du vill. filodegsrullar
Ca 46 st Rimbobullar
Degen:
50 g färsk jäst
4 dl kall mjölk
400 g rumsvarmt smör
5 msk socker
5 tsk vaniljsocker
Ca 12-14 dl vetemjöl
Fyllning:
200 g smör
5 msk socker
5 tsk vaniljsocker
Glasyr:
2 dl florsocker
Vatten (ca 1-2 msk)

Gör såhär:
Värm smöret snabbt några sekunder i micron tills den mjuknar (ska inte smälta) eller låt stå i rumstemperatur en stund. Lös upp jästen i lite mjölk och blanda sedan i alla ingredienser till degen och knåda en bra stund tills degen blir smidig. Mjölken ska vara kall. Dela degen i 4 lika stora delar. Täck med bakduk medan du snabbt blandar ihop fyllningen, degen ska inte ligga och jäsa. Den enda gången bullarna ska jäsas är efter du fyllt dem med smörkrämen. Blanda alla ingredienser till fyllningen och vispa den fluffig med en elvisp.

Kavla ut en degbit i taget till en avlång platta( ca 30×30 cm) på ett mjölat bakbord. Jag använder min tesil när jag mjölar. Skär ut ca 12 lika stora degplattor. Lägg en klick smör i mitten av varje platta och vik in kanterna. Lägg bullarna i bullformar, ställ på en plåt och täck med bakduk. Låt jäsa i 2 timmar eller kylen över natten.

Värm ugnen till 200°. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Ta ut och låt kallna helt. Blanda florsocker med lite vatten tills du får en trögflytande smet. Ringla över bullarna med en sked. Låt glasyren stelna.
Servera!
TIPS!
Om du vill frysa in dem ogräddade kan du antingen låta dem jäsa först och sen ta in dem i frysen. Lägg dem sedan direkt på en plåt när de fortfarande är djupfrysta och baka dem i ugnen i ca 12 minuter. Du kan även frysa in dem innan de jäser. När de sen ska tillagas låter du dem först tina upp i rumstemperatur i några timmar, då jäser de samtidigt som de tinar. Sen bakar du dem i ugnen som vanligt. Bullarna kan även frysas in när de är gräddade fast utan glasyr. Glasyren blir vattnig efter den varit i frysen.
rimbobullarrimbobullarfilodegsrullar-3
rimbobullar

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

8 Comments

  • Reply
    cina
    25/06/2015 at 17:01

    Provar att baka dessa nu:)
    Hoppas de blir gooda

    • Reply
      Zeina
      25/06/2015 at 21:08

      Hoppas dom blev goda. Nu blir jag nyfiken 🙂
      Blev du nöjd?
      Mvh Zeina

  • Reply
    cina
    26/06/2015 at 19:48

    Hej igen
    Dom blev supergoda:)
    Enkelt recept på mycket goda bullar
    Tack för en inspererande blogg
    Mvh cina:)

  • Reply
    Alva
    22/11/2015 at 11:27

    Bakade dessa igår och de blev otroligt goda! Familjen älskade dom och man kan inte sluta äta när man väl börjat, kommer absolut göra dessa igen!! Tack för ett superrecept//13åring

    • Reply
      Zeina
      24/11/2015 at 23:06

      Hej 😀
      Heja dig som fixat till familjen och så kul att dom var nöjda. Tack för att du tog dig tid att berätta, alltid lika kul att läsa. Önskar dig en fortsatt trevlig dag. Kramar från mig /Zeina

  • Reply
    Ella
    05/04/2016 at 13:08

    Väldigt goda! Fick t.o.m. god kritik från maken, som är lite kräsen av sig ;). Jag frös in dem med glasyren på och tycker att det gick bra!

    • Reply
      Zeina
      11/04/2016 at 23:43

      Men så kul 😀 härligt! Tack så hjärtligt för att du berättar. Kram

  • Reply
    Eva-Lotta Carmén
    10/10/2016 at 12:09

    Hej!
    Åh vad jag är glad över att ha hittat din sida, med alla dessa fantastiska recept!
    Nu ska jag testa baka dessa, och så fort jag har hittat zaatar ska jag göra manakish.

    Mvh Eva-Lotta

  • Leave a Reply

    fyra + sju =