Rödkål är en klassiker på julbordet. Ett gott tillbehör som passar perfekt till de flesta rätter.

6-8 portioner
1 kg rödkål
50 g smör
2 st gröna äpplen
0,5 dl ljus sirap
4 msk vinäger (välj valfri vinäger, äppelcidervinäger passar är gott i. Även 12% ättika funkar bra)
Salt & peppar
0,5 dl vinbärssaft eller vinbärsgelé (kan uteslutas)
TIPS! Du kan krydda rödkålen med 1 tsk mald kryddnejlika och 1-2 st lagerblad.

Gör såhär:
Strimla kålen, skala och hacka äpplen i klyftor. Hetta upp smör, lägg i kålen och ringla sirap över. Fräs en stund under omrörning, ca 5-6 min. Vänd i äpple och vinäger. Låt koka under lock tills kålen mjuknar, ca 50-60 min. Rör om i grytan med jämna mellanrum. Du kan tillsätta lite vatten om kålen känns torr. Smaksätt med salt, peppar och eventuellt saft eller vinbärsgelé. Lika god att servera kall som varm.

Kopiera