Rostbiff är en favorit som är lika god att serveras kall som varm. Köttet blir mört och gott när den får tillgas på låg temperatur i minst en timme. Läckert att servera med potatissallad eller potatisgratäng. 
rostbiff-2
10 portioner rostbiff
1,5 kg rostbiff (2-2,5 kg funkar också)
0,5 dl olivolja
1 vitlöksklyfta
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
1 tsk torkad basilika
Utrustning som behövs:
Kökstermometer
Aluminiumfolie
Eventuellt stektråd om köttbiten är ojämn i storleken

Gör såhär:
Värm ugnen till 125°. Putsa köttet om den har senor. Gnid in köttet med olivolja, pressad vitlök och alla kryddor. Bind sedan köttet så det blir jämn och fin bit, då fördelas värmen jämnt i köttet vid tillagning. Stick in termometern i den tjockaste delen av köttet och välj önskad tillagningstemperatur:
55°C för rött och blodigt kött, ca 1 timmes tillagningstid.
60°C för rosa kött, ca 1,5 timmars tillagningstid.
65°C för genomstekt kött, ca 2 timmars tillagningstid.

När köttett är klart låter du den vila inlindad i aluminiumfolie i 15 min innan du skär upp den. Skär sedan i tunna skivor och servera.
Serveringsförslag (klicka på namnen för att komma till recept):
Krämig potatisgratäng
Potatissallad
Perfekt ugnsrostad potatis
Kraschad potatis

rostbiff rostbiff-3

Kopiera