Dessert/ Efterrätt/ Irak/ Libanon/ Ris/ Utvalt

Roz bil haleb- Arabisk rispudding

“Roz bel haleb” betyder ris i mjölk på arabiska. Den arabiska versionen på ris á la malta. En smakrik rispudding som serveras som en dessert. Smaksätts med rosenvatten som finns att hitta i de flesta välsorterade affärer, men det går bra att utesluta den från puddingen om man vill det. Enkel att göra och mycket god.
12

8 skålar Roz bel halib, Rispudding
1 liter mjölk (gärna 3% fetthalt)
1,5 dl grötris
1,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
0,5 dl grädde eller mjölk
2 tsk majsstärkelse
1 msk rosenvatten
Garnering, välj fritt:
Finhackade nötter
Kanel, kokos, sylt

Gör såhär:
Blanda mjölk, grötris, socker och vaniljsocker i en kastrull. Koka upp under omrörning, sänk värmen och låt sjuda långsamt på svag värme under lock 1,5 timme. Rör om då och då, men inte för ofta. Riset kommer att svälla upp och mjukna.

Blanda grädde/mjölk med majsstärkelse och rosenvatten i en skål. Häll över riset under ständig omrörning. Rör om gröten tills den tjocknar. Häll genast upp i skålar, och låt svalna i rumstemperatur. Ställ sedan i kylen och låt kallna helt, ca 2 timmar. Garnera med önskad garnering och servera.5
Fotor_14486227267324_Fotor

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply
    Linda
    17/12/2015 at 23:53

    Skulle vilja testa detta men vad använder du för nötter till garnering? 🙂

    • Reply
      Zeina
      20/12/2015 at 11:17

      Jag har pistage på mina 🙂

  • Reply
    Hanna
    11/03/2016 at 16:34

    Så här lätt trodde jag inte att det skulle vara. Den praktiskt taget sköter sig självt på spisen och den är nästan äckligt god! Man blir beroende!!

    Tusen tack för receptet!♡

    • Reply
      Zeina
      13/03/2016 at 23:52

      Den är verkligen ljuvlig. Underbart att du gillade receptet. Tack snälla. Kram /Zeina

    Leave a Reply

    5 × 3 =