Färs/ Grönsaker/ Grytor/ Husmanskost/ Libanesiskt

Sabenegh- Libanesisk spenatgryta

Sabenegh wo roz, som betyder spenat och ris, är en lättlagad libanesisk spenatgryta. Smakerna i grytan är ganska milda, den kryddas knappt. Citronen ger den en frisk smak. Du kan antingen laga dem med färsk spenat eller djupfryst. Båda sorten funkar alldeles utmärkt. 

6 portioner
1 kg färsk eller djupfryst spenat
500 g köttfärs
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
1 liten knippe färsk koriander
2 grönsaksbuljotärningar eller salt
Salt & svartpeppar
Saften från färsk citron
Ca 0,5 dl pinjenötter
Servering:
Ris med vermicelli- recept finns HÄR!

Gör såhär:
Tvätta spenaten ordentligt om du använder färsk och hacka dem. Använder du djupfryst behöver du inte tina upp den först, de kan åka ner direkt i grytan. Hacka löken i tärningar, hacka koriandern och vitlöksklyftorna.

Hetta upp olja i en gryta och stek löken en stund. Tillsätt köttfärsen och stek den också tills den får färg. Tillsätt koriander och vitlök, stek lite till. Vänd i spenaten och stek allting en stund under omrörning. Smula i buljongtärningarna och smaka av med salt och peppar. Låt koka uppe och sänk sedan värmen, låt sjuda under lock i ca 20-30 min. Späd ut med lite vatten, grytan ska inte vara för vattning, använder du djupfryst spenat behöver du inte tillsätta vätska. Stek pinjenötterna gyllene i olja och vänd ner i grytan. Låt dem få puttra med en stund. Stäng av värmen och smaka av med citron. Servera med ris!

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

6 Comments

  • Reply
    Hafsa
    27/12/2016 at 18:42

    Hej!

    Skulle det funka och byta ut köttfärsen mot oumph, som veganskt alternativ? 🙂

    // Hafsa

    • Reply
      Zeina
      09/01/2017 at 11:16

      Hej,

      Det går jättebra ❤

  • Reply
    J
    03/01/2017 at 20:27

    Kan man göra spenatgrytan med lammbitar? Och hur skulle de gå till då? Älskar din blogg!!

    • Reply
      Zeina
      13/01/2017 at 11:55

      Hej,
      Tack ska du ha 😀 Det går jättebra med lammbitar. Koka köttet mört först. Stek sedan löken, koriander, vitlök och spenat. Tillsätt sedan lite av köttets kokvatten i grytan, vänd i köttet och låt puttra en stund. Lycka till. Kram

  • Reply
    Imse
    12/01/2017 at 16:25

    Löken står inte med i beskrivningen

    • Reply
      Zeina
      13/01/2017 at 11:29

      Fixat! Tack snälla. Kram

    Leave a Reply

    fem × tre =