Sabenegh wo roz, som betyder spenat och ris, är en lättlagad libanesisk spenatgryta. Smakerna i grytan är ganska milda, den kryddas knappt. Citronen ger den en frisk smak. Du kan antingen laga dem med färsk spenat eller djupfryst. Båda sorten funkar alldeles utmärkt. 

6 portioner
1 kg färsk eller djupfryst spenat
500 g köttfärs
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
1 liten knippe färsk koriander
2 grönsaksbuljotärningar eller salt
Salt & svartpeppar
Saften från färsk citron
Ca 0,5 dl pinjenötter
Servering:
Ris med vermicelli- recept finns HÄR!

Gör såhär:
Tvätta spenaten ordentligt om du använder färsk och hacka dem. Använder du djupfryst behöver du inte tina upp den först, de kan åka ner direkt i grytan. Hacka löken i tärningar, hacka koriandern och vitlöksklyftorna.

Hetta upp olja i en gryta och stek löken en stund. Tillsätt köttfärsen och stek den också tills den får färg. Tillsätt koriander och vitlök, stek lite till. Vänd i spenaten och stek allting en stund under omrörning. Smula i buljongtärningarna och smaka av med salt och peppar. Låt koka uppe och sänk sedan värmen, låt sjuda under lock i ca 20-30 min. Späd ut med lite vatten, grytan ska inte vara för vattning, använder du djupfryst spenat behöver du inte tillsätta vätska. Stek pinjenötterna gyllene i olja och vänd ner i grytan. Låt dem få puttra med en stund. Stäng av värmen och smaka av med citron. Servera med ris!

Kopiera