Bakverk/ Dessert/ Efterrätt

Godaste saffranskakan

Mjuk och saftig saffranskaka med vaniljkräm i smeten. Den smakar underbart! Du kan förberedda kakan 1-2 dagar innan servering, den blir desto godare om den får stå och gotta i sig i kylen. Det är precis samma recept som min ljuvliga vaniljkaka, receptet på den hittar du HÄR! Jag har tillsatt saffran i smeten, det blev en fullträff. 

Ca 20 bitar saffranskaka
Vaniljkräm:
6 msk snabbvispad marsanpulver (se bild)
4 dl mjölk
1 msk vaniljsocker
Smet:
1 g saffran (0,5 g saffran funkar också för mildare saffransmak)
250 g rumstemprerad smör
4 dl socker
4 st ägg
3 tsk bakpulver
5 dl vetemjöl
Garnering:
1 dl grovhackade pistagenötter

Gör såhär:
Stött saffranet med 1 tsk socker i en mortel. Häll över 1 msk kokhett vatten och ställ åt sidan.
Värm ugnen till 175°. Blanda mjölk, vaniljpulver och vaniljsocker tills du får en kräm, låt stelna i kylen. Rör rumsvarmt smör och socker med en elvisp tills det blir luftigt. Häll i saffranet och vispa i ett ägg i taget. Blanda mjöl, bakpulver och sikta ner det i äggblandningen. Häll i vaniljsåsen och blanda försiktigt. Se till att allt blandas ordentligt, rör allting med en slickepott eller slev.

Häll ut smeten i en långpanna med bakplåtspppaer, ca 30×40 cm. Strö på nötterna. Grädda mitt i ugnen i ca 20-25 min. Låt kakan svalna och ställ sedan i kylen. Servera kakan kall. Låt gärna stå i kylen några timmar innan servering, den blir desto godare dagen efter den har bakats.

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Alexandra
    05/06/2017 at 21:31

    De här är underbart goda! Vet du om de går att frysa? Alternativt hur länge man kan ha de i kylen?

    Älskar din blogg

    • Reply
      Zeina
      06/06/2017 at 22:38

      Åh tack snälla 😀 Det funkar jättebra att frysa in kakan och de håller i kylen i ca 7 dagar. Kram

    Leave a Reply

    fyra + 3 =