Bakverk/ Bullar

Kanelbullar – Mjuka och saftiga

Bästa receptet på Kanelbullar, fyllda med mandelmassa!
Bakas på klassiskt vis men med lite små förändringar. Jag använder manitoba cream istället för vanligt kärnmjöl. Den hittas i välsorterade mataffärer bredvid de övriga mjölpåsarna. Istället för socker använder jag vit sirap, 1 dl socker motsvarar 1 dl sirap. Jag använder smör och aldrig margarin, man får mycket godare bullar! Smält inte smöret, behåll den mjuk och rumsvarmt istället, bullarna blir saftigare så. Om du inte hittar Manitoba cream kan du även ta vetemjöl special. Tänk på att dessa mjölsorter behöver arbetas mer och längre än vad degar med vanligt mjöl behöver. Så se till att knåda en extra omgång eller låt de få arbetas en bra stund i bakmaskinen, ca 10 min. Det är värt mödan, resultatet blir de godaste bullarna någonsin! 
37

Ca 35 st kanelbullar
Degen:
150 g rumsvarmt smör, ej smält
5 dl ljummen mjölk, 37 grader
50 g  färsk jäst eller 12 g torrjäst
1 dl vit baksirap (kan bytas ut mot strösocker)
½ tsk salt
2 tsk stötta kardemummakärnor
Ca 14-16 dl Manitoba Cream eller vetemjöl special
Fyllningen:
150 g smör
2 msk kanel
1 msk vaniljsocker
4 msk socker
100 g riven mandelmassa (kan ersättas med 50 g smör men jag rekommenderar mandelmassa)

Så gör du:
Smula ner jästen i en bunke, häll över mjölken och lös upp. Tillsätt matfettet i bitar, socker eller sirap, salt och eventuell kardemumma. Mät upp mjölet och häll i det i bunken. Häll inte i allt på en gång, lägg så mycket det behövs tills du får en smidig och lättarbetad deg. Hellre en lite kladdig deg än en som är kompakt. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig.Täck bunken med en plastpåse och låt jäsa 1 timme. Häll ut degen på på mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar. Kavla ut varje del till en avlång platta.

Rör ihop ingredienserna till fyllning och bred ett lager på degen. Rulla ihop till en rulle och skär ut så stora bullar som du önskar. Lägg i bullformar eller på en plåt med bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt jäsa i 45 min.

Värm ugnen till 225°. Pensla bullarna med ägg och strö på pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 8-10 min. Låt bullarna svalna under bakduk.
17
5  bull9

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

5 Comments

  • Reply
    Eija Kalenius
    05/01/2016 at 12:23

    Tack för bra och enkla recept!

    • Reply
      Zeina
      05/01/2016 at 21:11

      Tack 😀 skoj att du gillar mina recept. Ha en fortsatt fin fin kväll. Kram /Zeina

  • Reply
    Emma
    05/10/2016 at 06:02

    Kanelbullar fyllda med mandelmassa? :O Det blir nästan som blandning av semlor och kanelbullar. Det måste testas! Tack för inspirationen.

  • Reply
    Fatima
    10/01/2017 at 21:27

    Hej vf står det två ggr smör på fyllningen för kanelbullarna??

    • Reply
      Zeina
      13/01/2017 at 11:38

      Det står att du kan ersätta mandelmassa med smör. Om du alltså inte vill ha mandelmassa i bullarna har du i 50 g mer smör.

    Leave a Reply

    5 × 2 =