Kanelbullar – Mjuka och saftiga

Här kommer ett recept på riktigt saftiga och klassiska kanelbullar. Bakas på klassiskt vis men med lite små förändringar. Jag använder manitoba cream istället för vanligt kärnmjöl. Den hittas i välsorterade mataffärer bredvid de övriga mjölpåsarna. Istället för socker använder jag vit sirap, 1 dl socker motsvarar 1 dl sirap. Jag använder rumsvarmt smör, smält inte smöret, behåll den mjuk och rumsvarmt istället, bullarna blir saftigare så. Om du inte hittar Manitoba cream kan du även ta vetemjöl special. Tänk på att dessa mjölsorter behöver arbetas mer och längre än vad degar med vanligt mjöl behöver. Så se till att knåda en extra omgång eller låt de få arbetas en bra stund i bakmaskinen, ca 10 min. Det är värt mödan, resultatet blir de godaste bullarna någonsin! Detta är ett recept från 2015 som jag har uppdaterat med nya fräscha bilder.

Ca 35 st kanelbullar
Degen:
150 g rumsvarmt smör
5 dl ljummen mjölk, 37 grader
50 g  färsk jäst eller 12 g torrjäst
1 dl vit baksirap (kan bytas ut mot 1 dl strösocker)
½ tsk salt
2 tsk stötta kardemummakärnor
Ca 14-16 dl Manitoba Cream eller vetemjöl special
Fyllningen:
150 g smör
2 msk kanel
2 tsk vaniljsocker
1 dl socker

Så gör du:
Smula ner jästen i en bunke, häll över mjölken och lös upp. Tillsätt matfettet i bitar, socker eller sirap, salt och eventuell kardemumma. Mät upp mjölet och häll i det i bunken. Häll inte i allt på en gång, lägg så mycket det behövs tills du får en smidig och lättarbetad deg. Hellre en lite kladdig deg än en som är kompakt. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Täck bunken med en plastpåse och låt jäsa 30 min. Häll ut degen på på mjölat bakbord. Dela degen i 2 delar. Kavla ut varje del till en avlång platta.

Rör ihop ingredienserna till fyllning och bred ett lager på degen. Rulla ihop till en rulle och skär ut så stora bullar som du önskar. Lägg i bullformar eller på en plåt med bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt jäsa i 45 min.

Värm ugnen till 225°, över och under värme. Pensla bullarna med ägg och strö på pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 8-10 min. Låt bullarna svalna under bakduk.

Join the Conversation

  1. Eija Kalenius says:

    Tack för bra och enkla recept!

    1. Zeina Author says:

      Tack 😀 skoj att du gillar mina recept. Ha en fortsatt fin fin kväll. Kram /Zeina

  2. Kanelbullar fyllda med mandelmassa? :O Det blir nästan som blandning av semlor och kanelbullar. Det måste testas! Tack för inspirationen.

  3. Fatima says:

    Hej vf står det två ggr smör på fyllningen för kanelbullarna??

    1. Zeina Author says:

      Det står att du kan ersätta mandelmassa med smör. Om du alltså inte vill ha mandelmassa i bullarna har du i 50 g mer smör.

  4. Åh påminner om ett recept som jag mixat ihop ett tips är att även ha lite ljus sirap i fyllningen och råsocker

  5. Mikael Lindsäth says:

    Hej ska prova att göra ditt bullrecept imorgon. Har alltid kört med kungsörnens vetemjöl men sista gångerna har jag bara fått platta bullar. Vet ej varför. Gjort samma deg i 30 år. Kanske sämre kvalite på mjölet nu…
    Alla dina recept ser så goda ut…tack för titten.
    /Micke…

  6. Milla says:

    Vad kan man pensla bullarna istället för ägg?

    1. Zeina Author says:

      Mjölk funkar jättebra 😀

  7. Susanne says:

    Tack för ett jättebra recept! Bullarna är lättbakade och väldigt goda

  8. Minna says:

    Tack Zeina! Bästa bullarna och då har jag provat olika recept.

  9. Tack för receptet fick fantastiskt stora fina/fluffiga och saftiga bullar! Tänk att nu kan även jag som inte är en bak människa baka perfekta bullar! Tusen tack❤️

  10. sofia says:

    ska man ha varmluft när man gör bullar? Även när man bakar bröd vad ska man ha för typ av inställning då och vart ska brödet placeras i ugnen?

  11. Tanja says:

    Hej! Så glad att jag hittade din recept då här finns det inte mandelmassa… jag bakar nu regelbundet i Hong Kong! Dina bullar är internationellt kända :)) tusen tack!
    /tanja

  12. Julia says:

    Hej!
    Går det att göra bullarna laktosfria? Hur blir smaken då? 🙂

  13. andreas says:

    Hej, Ska testa torrjäst för första gången ikväll – ska jag hälla i torrjästen i de smälta smöret direkt?

Lämna ett svar till Fatima Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close