Buffé/ Kyckling/ Sallader/ Smörgåsar/Baguetter

Sallad olivietårta

DETTA INLÄGG PRESENTERAS I SAMARBETE MED POLARBRÖD

En fantastiskt god och festlig sallad olivietårta som passar att servera på högtider och fest, särskilt nu under påsk. Den är både lyxig och enkel att laga. Sallad olivie är en festlig sallad som äts i många länder runt om i världen och varje land har sin egen version. Jag ville göra en läcker twist på salladen och servera den som en smörgåstårta. Till tårtan använde jag tunnbrödet Njalla från Polarbröd. Jag passade även på att göra lite snittar. Det blev hur gott som helst och det mjuka brödet passade perfekt till salladen. Valmöjligheterna är oändliga för vad man kan skapa för gott med brödet. Nästa gång du har rester över från tacosen, testa att göra tacotårta med Njalla tunnbröd. Lika god att servera den kall som varm. Kika in hos Polarbröd för mer inspiration och recept. 

10-12 portioner, 2 stycken sallad olivie tårtor eller 1 tårta och ca 20 st snittar
1 påse Polarbröd Njalla
3 hårdkokta ägg
2 morötter
3 mellanstora potatisar
100 g djupfrysta ärtor
4 ättiksgurkor
Ca 3 dl majonnäs
1 tsk dijonsenap
Saften från en halv citron
Salt & peppar
Kycklingen:
2 st kyckling bröstfileer
0,5 lök delad i klyftor
5 st pepparkorn
2 st lagerblad
Salt
Garnering:
1 kokt ägg
Citronklyftor
1 dillkvist

Gör såhär:
Börja med att koka kycklingen. Lägg filéerna i en kastrull, häll över vatten, koka upp och skumma av. Tillsätt sedan lök, lagerblad, svartpepparkorn och salt. Låt kycklingen koka tills den inte längre är rå, ca 20 min. Sila av, låt svalna och dela sedan i tärningar. Ställ kycklingen åt sidan.

Hacka morot och potatis i små tärningar, koka dem mjuka utan att de kokas sönder. Koka även ärtorna. Sila av och låt allting rinna av ordentligt. Hacka ättiksgurkorna och äggen i tärningar. Lägg alla grönsaker, kycklingen och äggen i en bunke, pressa över citron, krydda med salt och peppar. Vänd försiktigt och blanda sedan i majonnäs och dijonsenap. Blanda ordentligt utan att mosa sönder grönsakerna. Smaka av och krydda eventuellt mer. Låt fyllningen kallna i kylen en stund.

Montering av tårtan: Bred ut några matskedar fyllning på ett polarbröd. Toppa med ett bröd och bred över fyllning. Fortsätt med samma process tills du har fyra lager bröd på varandra, avsluta med fyllning. Garnera tårtan med ägghalvor, citron och dill. Täck väl och låt gärna stå i kylen några timmar eller till nästa dag. Av resterande bröd och fyllning kan du göra snittar eller  en till smörgåstårta.

För att göra snittar : Lägg fyllning på ett bröd, rulla och skär i skivor. Gör samma sak med resterande bröd och ställ i kylen fram till servering.

När man väl hackat och kokat alla ingredienser till fyllningen går det snabbt och enkelt att montera ihop smörgåstårtan.

Lägg fyllning på fyra brödskivor och garnera smörgåstårtan.

Jag passade även på att göra lite snittar. Du kan istället göra en till tårta om du önskar det.

Snyggt och enkelt!

Lyxigt, enkelt och supergott! Har du kanska några tips på enkla recept som man kan laga med brödet? Skriv gärna i kommentarerna 🙂


Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

18 − sju =