Bakverk/ Buffé/ Färs/ Irak/ Libanon/ Mezza/ Ost/ Piroger/ Pizza/ Utvalt/ Vegetariskt

Sambosek och fatayer- piroger

Sambosek och fatayer är små piroger. Av samma deg kan du kan du variera fyllningen och ha i spenat, köttfärs eller ost. Du kan fritera eller ugnsbaka dem. Servera som en förrätt eller som en del av ett mezzabord. Vill du ha dessa som en huvurätt kan du avnjuta dem med yoghurt och sallad bredvid. Frasiga och goda. Receptet är inspirerat från den libanesiska kokboken “Mat för Gudar, från Beirut Café”.
Fotor_14443239587137

Ca 20 st små piroger
Ca 5-6 dl vetemjöl
1 tsk torrjäst
1 tsk salt
1 tsk socker
2 msk olja (valfri sort)
1 ägg
2 dl vatten
Förslag på fyllning:
1. Köttfärs
200 g köttfärs av valfri sort
2 gula lökar
1 tsk Sju kryddor- om du vill göra en egen mix hittar du recept HÄR!
1 tsk paprikapulver eller chilipulver
2 dl finhackad persilja (kan uteslutas)
Salt & peppar
Olja till stekning
Valfri tillsättning i färsen, går att uteslutas:
1 dl nötterpinjenötter, valnötter, skalad mandel eller russin.
2. Spenat:
300 g färsk bladspenat eller 500 djupfryst hackad spenat
2 gula lökar
1 msk sumak (en syrlig orientalisk krydda- läs mer HÄR!)
1 pressad citron eller 2 tsk citronsyra
1 tsk paprikapulver eller chilipulver
0,5 dl olivolja
Salt & peppar
3. Ost
Ca 300 g ost av valfri sort välj fritt mellan fetaost, vanlig ost, mozarella osv
Du kan ha i finhackade örter som persilja, mynta och basilika. Även finhackad lök, paprika eller sesamfrön funkar bra.
TIPS!  Varje förslag på fyllningarna ovan räcker endast till en sats deg. Vill du göra olika fyllngar så dubblar du bara mängden på alla ingredienser till degen.

Gör såhär:
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt sedan ägg, vatten och olja, knåda degen smidig. Knåda degen en bra stund, gärna i 7-10 min för hand eller i maskin, det blir en bättre konsistens på degen då. Täck bunken med en plastpåse och låt jäsa i 45 min i rumstemperatur eller i några timmar i kylen, degen klarar sig fint i kylen upp till 10 timmar, se bara till att täcka den ordentligt. Låt sedan stå en stund i rumstemperatur, ca 15 min, innan du börjar använda den.

Förbered under tiden fyllningen.
Köttfärsen: Finhacka löken och stek i olja tills den mjuknar och får färg. Tillsätt färsen och stek lite till, vänd i alla kryddor och eventuellt persilja, nötter eller russin. När färsen är genomstekt ställer du den åt sidan och låter den kallna helt.
Spenaten: Använder du färsk spenat tvättar du av den ordentligt för att få bort eventuella sandkorn. Finhacka och låt rinna av en bra stund, har du en salladslunga är det till en fördel, kör då spenaten några varv i den. Då får du bort all överflödig vätska. Spenat vätskar sig mycket, det kan få degen att spricka under tillagning. Om du använder djupfryst spenat låter du den tina av i en sil. Krama ur all överflödig vätska i en kökshandduk. Hacka löken och blanda sedan spenaten med de övriga ingredienser till fyllningen. Smaka av och krydda eventuellt mer, den ska ha en syrlig smak. Nu kommer spenaten bli vattnig igen, låt rinna av i en fintrådig sil tills den slutar droppa vätska.
Osten: Riv eller smula den, blanda eventuellt med örter, lök, paprika eller sesamfrön om du vill ha det i. Tänk på att mozarella ska du dela eller smula precis innan den läggs i degen, den blir vattning annars.

Kavla ut degen på ett ordentligt mjölat bakbord. Tryck ut rundlar med ett stort glas. Ta bort överflödig deg. Lägg en klick fyllning och nyp ihop kanterna ORDENTLIGT, annars öppnas degen upp under tillagning. För sambosek med kött, viker du ihop rundeln till en “halvmåne” och nyper kanterna ordentligt. Hetta upp rapsolja och fritera pirogerna i ca 2 minuter på varje sida. Låt rinna av på papper. Du kan även baka dem i ugnen, lägg på en plåt med bakpapper, pensla med lite olja och baka mitt i ugnen på 200° i ca 10-15 min. För ostrullarna skär du ut små fyrkanter, fyller med ost och rullar ihop degen ordentligt och nyper ihop änderna. Fritera eller baka på samma sätt som sambosek.

Fatayer med spenat, lägg en klick fyllning i mitten av en rundel. Vik ihop till en triangel och nyp ihop kanterna ordentligt. Smörj en plåt med rapsolja, smörj ordenligt så de inte fastnar, lägg pirogerna på och baka mitt i ugnen på 200° i ca 10-15 min.
Fotor_144432442347792Fotor_144432446958583Fotor_144432453684286Fotor_144432459168651Fotor_144432472766131Fotor_14443247681776Fotor_144432481758381Fotor_144432486082185Fotor_14443249207915Fotor_144432496302298Fotor_144433081011654Fotor_14443246522245Fotor_144432388687087

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

17 Comments

  • Reply
    Emma
    12/10/2015 at 23:23

    Asså vill ju typ bara komma och käka middag hos dig! Varje dag. Resten av livet. Hehe. Ser helt galet gott ut ju!! <3

    • Reply
      Zeina
      13/10/2015 at 08:18

      Hihihih 😉 Tack så mycket. Blir alldeles barnsligt glad att läsa /Kram Zeina

  • Reply
    Salam
    08/11/2015 at 09:49

    Ser sååå gott ut, tänkte prova göra dessa goda idag. Ska man inte steka spenaten och löken? Blir sambosek lika goda om man väljer att ha de i ugnen än att fritera dem?
    Tacksam för snabbt svar!

    • Reply
      Zeina
      08/11/2015 at 10:09

      Hej
      Kul att du ska prova, hoppas att du blir nöjd. De är jätte goda att baka i ugnen men de friterade är nog lite godare. Du kan ju testa att fritera en och baka en. Det är en smaksak, vissa gillar de bakade bäst. De med spenat är godast att baka, blir inte lika goda friterade. Löken ska vara rå:-D

  • Reply
    Salam
    08/11/2015 at 12:45

    Tack för ditt snabba svar! Ytterligare en fråga 🙂 Dem man friterar kan man inte frysa in då? Jag tänkte göra 3 dubbel sats och frysa in.

  • Reply
    Jessica
    02/01/2016 at 13:41

    Kan man använda färdig filodeg som finns i butikerna?

    Tack på förhand och god fortsättning.

    • Reply
      Zeina
      02/01/2016 at 21:34

      Tack!
      Det kan man göra med köttfärsen och osten. Spenaten kan vara för vattnig. Lycka till och en god fortsättning till dig med. Kram

      • Reply
        Jessica
        02/01/2016 at 21:55

        Tusen tack för ett snabbt svar.
        Ska verkligen testa dessa.
        Kram ☺

        • Reply
          Zeina
          02/01/2016 at 21:59

          Lycka till 🙂
          Hoppas att du blir nöjd

  • Reply
    Sanya
    03/01/2016 at 16:26

    Hej zeina! Hur mycket olja ska man fritera I? Några matskedar eller ska man använda mycket olja?

    • Reply
      Zeina
      03/01/2016 at 21:29

      Om du använder några matskedar så blir det stekta piroger 🙂 med mycket olja blir dom friterade. Alltså ska det vara som om du tex friterar pommes, mycket olja. Lycka till /Zeina

  • Reply
    Jenny
    26/01/2016 at 18:11

    Hej
    så mycket god mat ! Svårt att hitta annars libanesiska recept ☺️ Undrar om man kan frysa pirogerna , ska göra dom på fredag men ska inte ätas förns på söndag vad tror du ? Tack !

    • Reply
      Zeina
      26/01/2016 at 23:19

      Tack 🙂
      Dent går alldeles utmärkt. De värms bäst i ugnen efter djupfrysning. Lycka till /Zeina

  • Reply
    sara
    09/08/2016 at 15:35

    Hej Zeina!
    Vilken jäst ska man använda?
    Tack för underbara recept.
    Hälsningar

    • Reply
      Zeina
      14/08/2016 at 23:42

      Hej 😀
      Jag använder alltid blå jäst. Torrjäst eller färsk funkar bra. Lycka till, kram

  • Reply
    Maria
    06/12/2016 at 15:11

    Hej zeina!
    Undrar om man ska frysa in pirogerna (ska göra me köttfärs i) ska man då fritera dom på en gång eller ska man frysa in dom istället på en gång utan att fritera och fritera sen när man ska äta dom? Förstår du va jag menar?

    • Reply
      Zeina
      11/12/2016 at 10:09

      Hej,
      Du kan frysa in dem efter att du har friterat dem. Jag tror inte de blir så bra om de fryses in ogräddade.

    Leave a Reply

    5 × 1 =