Samoun är ett klassiskt bröd från Irak. Brödet påminner om pitabröd men är tjockare i konsistensen, passar som frukostbröd, att fylla med något gott eller doppa i goda röror.
samoun-3

Recept, ca 15-17 bröd
Jästvätska:
30 g färsk jäst eller 2,5 tsk torrjäst
2 dl ljummet vatten
Degen:
5 dl ljummet vatten
½ dl olja
18-20 dl vetemjöl special
2 tsk salt
1 msk socker
Pensling:
Uppvispat ägg eller yoghurt (turkisk- eller naturell yoghurt funkar bra)

Gör såhär:
Lös upp jästen med 2 dl ljummet vatten och låt stå i 5 min. Häll sedan 5 dl ljummet vatten och olja över jästvätskan. Blanda i mjöl, salt och socker. Arbeta in mjölet långsamt. Rör om med en träslev eller arbeta i bakmaskin tills du får en smidig deg. Knåda en bra stund. Olja bunken, täck med en plastpåse och låt vila i rumstemperatur i ca 1-1,5 h eller i kylen över natten.

Häll ut degen på mjölat bord, tryck ut bollar och lägg under bakduk, låt vila i ca 30 min. Forma dina bröd till ovala former och gör spetsiga kanter längst ut på brödet. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt vila i 30 min under bakduk. Pensla sedan bröden med ägg eller yoghurt.

Värm ugnen till 225°. Grädda bröden på sista falsen nedifrån i ugnen i ca 12 min. Låt svalna under bakduk. Använd brödet till att doppa i en god röra eller öppna upp den och fyll med något gott. Frys in bröden som blir över, helst samma dag som de bakats, då håller de sig fräscha och goda upp till 3 månader.

samoun
samoun

Kopiera