Buffé/ Fisk & Skaldjur

Selyodka pod shuboy- Rysk matjessilltårta

Den här fantastiska silltårtan gjorde jag i somras i samarbete med Abba. Jag kände att jag behövde lyfta fram den igen. Fantastiskt god och vacker. “Selyodka pod shuboy” betyder “sill under pälstäcke” och är  kallad efter en rysk pälskappa som värmer under vintern. Alla olika lager i silltårtan får den att se ut som en “shubbakappa”.Förbered den gärna dagen eller minst några timmar innan servering så hinner den gotta till sig och stelna i kylen.

10 portioner rysk matjesesillatårta
200 g Abba matjessillfiléer
3 hårdkokta ägg
2 st kokta rödbetor
4-5 st kokta potatisar
3 st kokta morötter
1/4 gul lök
2 dl majonnäs
0,5 dl cremefraiche
Salt & svartpeppar
Garnering:
Dill
Gräslök

Gör såhär:
Riv morot, rödbetor och potatis på grova sidan av rivjärnet. Finhacka löken, hacka äggen och hacka sillen. Blanda majonnäs, crème fraîche, salt och svartpeppar i en skål, salta inte för mycket, tänk på att sillen är ganska salt. Lägg hälften av potatisen i botten av en springform på 24 cm. Lägg hälften av morötterna över. Toppa med all sill och hälften av löken. Bred hälften av majonässblandningen över. Strö över 2 av de finhackade äggen, spara den ena till garnering. Lägg sedan resterande potatis, morot och lök över. Avsluta med rödbetorna och resten av majonnäsen. Garnera med ägg, dill och gräslök. Plasta in och ställ i kylen några timmar, minst 4 timmar eller gärna till nästa dag.

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply