En saftig och kryddig lax med asiatiska smaker, serveras med nudlar och sweet chilisås. Marinerar du laxen i god tid blir den ännu godare och saftigare. En riktigt god middag som både de stora som små gillar.
Fotor_144302452506052

6 portioner Sesampanerad lax med nudlar
Laxen:
800 g laxfilé
Marinad:
2 pressade vitlöksklyftor
1 bit ingefära- finhackad
0,5 dl söt soja (se bild, kan bytas ut mot 4 msk honung)
0,5 dl ostronsås eller vegtabilisk “ostronsås” (se bild)
1 msk japansk soja
3 msk limesaft från en färsk lime
Salt & peppar
Garnering:
2 msk sesamfrön
Nudlarna:
500 g äggnudlar
500 g wokgrönsaker
1 msk röd curry eller vanlig gul curry
2 vitlöksklyftor- finhackade
1 bit ingefära- finhackad
0,5 dl söt soja (se bild)
0,5 dl ostronsås eller vegtabilisk “ostronsås” (se bild)
Salt & peppar
4 msk matolja

Gör såhär:
Blanda alla ingredienser till marinaden och pensla på laxen. Låt gärna marineras några timmar i kylen eller en timme i rumstemperatur. Lägg gärna laxen i en liten ugnsform så marinaden inte rinner ut i en stor plåt. Strö på sesamfrön precis innan den åker in i ugnen. Värm ugnen till 175° och tillaga i ca 25 min.

Nudlarna: Koka upp vatten och stäng sedan av värmen. Lägg nudlarna i det heta vattnet och låt mjukna några minuter. Seperara nudlarna från varandra med en tång. Nudlarna ska fortfarande ha lite tuggmotstånd, ligger de i blöt för länge klibbas de ihop under tillagning. Sila av och skölj snabbt av med kallt vatten. Låt rinna av. Hett upp olja i en stor wookpanna eller gryta. Fräs curry, vitlök och ingefäran på medelvärme, ha koll så de inte bränns vid. Värmen får inte vara för hög. Tillsätt sedan grönsakerna, höj värmen och fräs under omrörning tills de blir genomstekta. Vänd i nudlarna, soja, ostronsås, salt och peppar. Vänd allting ordentligt och låt nudlarna tillagas med några minuter. Servera nudlarna med laxen och sweet chili sås. Smaklig måltid!
Fotor_144302534264992Fotor_144302519637514
Fotor_144300840121727Fotor_144302459665785

Kopiera