Buffé/ Färs/ Irak/ Kurdistan/ Mezza

Shifta- Irakiska/kurdiska köttfärsbiffar

Shifta eller “erog tawa” är smakrika köttfärsbiffar som är en variant av kebab. Färsen kryddas med många goda kryddor, persilja, tomat och blandas till en smet för att sedan stekas i olja. Man serverar gärna dessa med bröd tillsammans med grönsaker och en god sås. Amba som är picklade mango passar bra bredvid eller tzatsiki. Biffarna är lika goda att serveras kalla som varma. Detta recept är en riktigt gammal favorit på bloggen som jag har uppdaterat med nya bilder.

Om du gillar mina Mellanösternrecept så kommer du att ÄLSKA min kokbok som släpps vecka 35. Om du förhandsbeställer min bok idag erhåller du ett signerat exemplar. Läs mer och beställ boken HÄR!

Ca 30 st små biffar
500 g köttfärs av valfri sort
1 lök, finhackad
1 tomat, finhackad
1,5 dl finhackad persilja
2 ägg
1 tsk curry
0,5 tsk gurkmeja
0,5 tsk korianderpulver
1 tsk cayennepeppar eller paprikapulver
1 tsk sju kryddor- recept finns HÄR!
Salt & peppar
1 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
Stekning:
Rapsolja
Serveringsförslag:
Hackade grönsaker (tex tomat, lök, persilja, gurka osv)
Samoun eller pitabröd
Friterad aubergine

Recept på persisk kotlett hittar HÄR!

Gör såhär:
Se till att finhacka grönsakerna ordentligt, vispa äggen lätt. Blanda ihop alla ingredienser till biffarna, smeten är ganska kladdig. Om du ska steka biffarna vid senare tillfälle tillsätter du bakpulvret precis innan tillagning.

Hetta upp olja i en stekpanna, det ska gärna vara rikligt med olja som vid fritering. Fukta händerna, ta ca 1 msk köttfärs och platta ut den i handflattan till en rund och tunn biff (den krymper ihop och sväller upp lite när den tillagas). Stek biffarna ca 2-3 min på varje sida. Sänk värmen om de får färg för snabbt. Låt rinna av på papper. Servera gärna med ett gott bröd, amba (picklad mango, finns i orientaliska livsmedelsbutiker) grönsaker och friterad aubergine. Om du formar stora biffar är dem goda att serveras som hamburgare.

Friterad aubergine: Skär aubergine i bitar. Strö salt på auberginskivorna och låt stå i ca 15 min. Torka bort vätska från skivorna. Hetta upp olja och fritera aubergineskivorna ca 2 min på varje sida. Låt rinna av på papper.

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

11 Comments

  • Reply
    anna fastlund
    31/07/2015 at 16:45

    Jätte gott. Jag är så tacksam att jag har hittat din sida. Jag älskar din mat.//anna

    • Reply
      Zeina
      31/07/2015 at 20:11

      Tusen tack! Underbart att läsa. Tack för att du lämnade en kommentar. Ha en fantastiskt trevlig dag. Kram Zeina 😀

  • Reply
    Shelan
    27/09/2015 at 20:31

    jag älskar din mat ,och har provat dem flesta av din recept du är bäst

    • Reply
      Zeina
      30/09/2015 at 09:32

      Tack:-D Va snällt av dig. KRAM FRÅN MIG

  • Reply
    Sazan
    06/11/2015 at 13:38

    Tack för att du finns! ❤

    • Reply
      Zeina
      08/11/2015 at 10:09

      Tusen tac, så snält av dig. /Bamsekram 😀

  • Reply
    amall salim
    08/12/2015 at 11:36

    Vill bara tacka dig saa oerhört mkt för att du lagar saaaaa goodd mat….
    Du underlättar mkt för oss hemmafruar som vill verkligen lyckas med arabisk mat och som saknar skolans maträtter…. Ma gud bevara dig!!!

    • Reply
      Zeina
      08/12/2015 at 19:37

      Jag tackar så innerligt för att du skriver så fint. Tack snälla. Må Gud bevara dig med. Kram från mig 🙂 /Zeina

  • Reply
    Camilla
    08/12/2015 at 19:43

    Mums vad gott det ser ut

    • Reply
      Zeina
      09/12/2015 at 20:16

      Tack 😀

  • Reply
    Ari Lindfors
    13/11/2016 at 09:50

    Hej Zeina!
    Jag vill bara ge dig en stor kram! För att du har förgyllt mitt liv, med alla dessa fantastiska recept.

    Vänligen

    Ari Lindfors

  • Leave a Reply