Bönor/ Husmanskost/ Irak/ Libanon/ Soppor/ Vegetariskt

Shorbet adas- Libanesisk linssoppa

Shorbet adas är en klassisk soppa som görs i stort sett i alla delar av Mellanöstern. En typisk förrätt innan maten. Den är väldigt len och mild i smaken, men samtidigt smakrik. Därför går den hem hos de flesta, både barn och vuxna har den som en favorit. Mättande och god linssoppa som är enkel att laga. Här kommer recept på den libanesiska versionen.

Libanesisk linssoppa, 6 portioner
4 dl gula/röda linser
1 dl ris (kan uteslutas eller bytas ut mot vermicelli)
1 liter vatten
Salt/buljong (välj fritt)
1 gul lök eller 1 dl rostad lök
Finhackad persilja (kan uteslutas)
1 tsk spiskummin
0,5 tsk svartpeppar
2-3 msk citronsaft från färsk citron

Gör såhär:
Koka upp linserna, skumma av och sänk värmen till medelvärme. Skölj riset och blanda i det med linserna, rör om då och då så riskornen inte lägger sig på botten av grytan och bränns fast. Krydda med salt/buljong och svartpeppar. Låt puttra på medelvärme under grytlock i ca 45 min, späd ut med mer vatten vid behov. Om du har valt att ha i vermicelli istället för ris kan du mixa soppan slät först och blanda i dem med linserna nu, låt koka i 10 min till. Har du ris i, ska soppan inte mixas. Finhacka lök och stek i olja tills de blir bruna och ordentligt stekta. Blanda ner lök, citron och spiskummin i soppan, låt puttra 5 min till. Garnera eventuellt med finhackad persilja innan servering.

Röda linser.

Röda linser.

Stek löken i olja tills den får färg. Du kan hoppa över detta moment och ersätta löken med rostad lök, funkar lika bra.

Stek löken i olja tills den får färg. Du kan hoppa över detta moment och ersätta löken med rostad lök, funkar lika bra.

Ner med löken i grytan, få även med oljan.

Ner med löken i den färdiga soppan, få även med oljan.

Krydda med spiskummin och pressa i citron efter smak.

Krydda med spiskummin och pressa i citron efter smak.

Mättande och gott! Servera med citron bredvid. Ett klassiskt tillbehör är friterad pitabröd som man smular ner i soppan som krutonger. Smaklig måltid!

 

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

11 Comments

  • Reply
    mirela
    14/03/2016 at 02:27

    vad för ris? grötris?

    • Reply
      Zeina
      18/03/2016 at 00:12

      De flesta rissorter funkar bra. Grötris, basmati eller jasmin kan man ta 🙂

  • Reply
    Helena
    05/04/2016 at 18:49

    Kan man använda gröna linser istället?

    • Reply
      Zeina
      11/04/2016 at 23:44

      Det kan man göra 🙂

  • Reply
    Elisa
    16/04/2016 at 18:05

    Den här var super god, kommer definitivt att göra den fler gånger

    • Reply
      Zeina
      17/04/2016 at 10:00

      Tack för att du berättar 🙂 alltid trevligt att läsa när någon är nöjd. Ha det fint. Kram

  • Reply
    Sofie
    09/11/2016 at 17:02

    Ska verkligen testa. älskar dina recept Tack! !

  • Reply
    Lizzie
    28/03/2017 at 19:27

    Hej! Ska linserna koka sönder eller ska en försöka behålla de hela?

    • Reply
      Zeina
      05/04/2017 at 12:07

      Hej,
      De ska kokas sönder 😀

  • Reply
    Sabrina
    06/06/2017 at 21:24

    Salam, om man vill göra soppan lite “tunnare” till iftar (när man ska bryta fastan) hur gör jag då? Jag skall ha ca 15 gäster. Tack påförhand <3

    • Reply
      Zeina
      06/06/2017 at 22:36

      Salam, Späd ut den med mer vatten och krydda eventuellt med mer salt eller spiskummin 🙂

    Leave a Reply

    3 × 4 =