Shorbet hamod shalgam- Irakisk mangoldsoppa

Shorbet hamod shalgam är en av de mest populära soppor i Irak och min personliga favorit från det irakiska köket. Syrlig och fräsch soppa med smak av mangold och majrovor. Vill man göra den extra matig har man i kubba som är den irakiska versionen på kroppkakor. Det går minst lika bra utan kubba, kikärtorna fyller ut soppan och gör den mättande.
Shorbet Hamod shalgam
6 portioner Shorbet hamod shalgam
En halv purjolök eller 1 gul lök
4 st majrovor
1/2 tsk gurkmeja
2 -3 msk tomatpuré
Ca 7 stora mangoldblad
2 msk rismjöl+ 1 dl vatten
1 burk kokta kikärtor (valfritt)
2 buljongtärningar/salt
Svartpeppar
1 msk torkad mynta
1 pressad citron
Ca 1,5 liter vatten
Kubba- recept HÄR! (kan uteslutas)
Recept på brödet som finns med på bilden hittar du HÄR!

Gör såhär:
Hacka alla grönsaker. Hetta upp olja i en stor gryta, stek först purjolök/lök tills den får färg. Tillsätt sedan majrova och gurkmeja, fräs under omrörning en stund. Vänd i mangolden och stek i 2-3 minuter. Häll över hett vatten och tomatpuré, blanda (vattnet ska täcka grönsakerna med ca 5 cm). Skumma av. Lägg i buljong/salt och svartpeppar. Låt soppan puttra i ca 20 min. Rör om då och då. Späd ut rismjölet i 1 dl vatten, rör ner det i soppan, rör om samtidigt så inte rismjölet klumpar sig. Rismjölet gör soppan krämig. Häll i kikärtor och låt puttra i 15 min. Om du vill ha kubba i droppar du långsamt i dem i grytan, sänker värmen och låter dem sjuda långsamt i 10-15 min. Stäng av värmen, blanda i citron och mynta. Servera!Hamod shalgamShorbet Hamod shalgam

Här har jag serverat soppan med bröd istället för kubba. SUPERGOTT!
17022016-IMG_4242
Här är den serverad med kubba.

Join the Conversation

  1. Karin Andersson says:

    Fantastiskt gott!!!! Gjorde med Kubba, vilken smaksensation. Tack för att du delar med dej av alla goda recept, speciellt de från mellan östern, har inte hittat några på svenska innan.

    1. Zeina Author says:

      Denna soppa är verkligen fantastisk. Så himla skoj att du testade och var nöjd 😀 Tack så jättemycket för att du berättar, jätte kul att läsa. Ha det fint och kram från mig /Zeina

  2. Amira says:

    Denna soppa ger verkligen en WOW smakupplevelse. Tack så mycket för att du delar med dig.

  3. Millan says:

    Jättegott! Hade inte tid att göra kubba det får bli nästa gång. Har aldrig gjort kubba förut. Hade i lite pasta i stället. Inte alls samma sak det förstår jag men ville ha i lite extra kolhydrater eftersom soppan blev serverad som ensam rätt med surdegsbröd till. Mums.

Lämna ett svar till Zeina Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close