Bakverk/ Bröd/ Turkiskt

Simit- Kaek

Simit är en turkisk “bagel” och ett typiskt “street food”. De säljs överallt i Turkiet av gatuförsäljare i vagnar. Lite knapriga, söta i smaken och täckta med sesamfrön. Ett gott snacks eller tilltugg till en kopp te. När jag var i Turkiet så köpte vi alltid Simit på väg till stranden. De doppas i “Pekmez” som är en turkisk sirap gjord av druvor (se bild), skulle du inte hitta den i affären så kan du byta ut den mot ljus sirap istället. I Libanon finns det ett motsvarande “kex” som heter kaek, som betyder just kex. De är gjorda av samma deg som simit men är smaksatta med en speciell “kaekkrydda” som påminner om brödkrydda (finns färdig mix bland vanliga kryddor i affären). Man kan även ha i anisfrön eller aniskrydda om man vill ha den libanesiska varianten. De formas istället till långa brödpinnar, penslas med ägg och rullas i sesamfrön.

6 stora bagels eller 12 st brödpinnar
Degen:
9 dl vetemjöl
4 dl ljummet vatten
2 tsk torrjäst eller 25 g färsk jäst
1 tsk salt
1 msk socker
Garnerig:
2 msk Pekmez (hittas främst i orientaliska affärer, se bild) ljus sirap funkar också bra
0,5 dl vatten
1,5 dl sesamfrön
För kaek/brödpinnar välj en av dessa smaksättningarna nedan:
1 msk anisfrön eller anispulver
1 msk kaek- eller brödkrydda
Serveringsförslag:
Turkisk kisir (bulgursallad) och tomatsoppa– recept HÄR!

Gör såhär:
Blanda alla torra ingredienser till degen i en stor bunke. Om du har valt en smaksättning i degen så blandar du även med den nu. Gör en grop i mitten av mjölblandningen och häll i vattnet. Blanda väl och knåda sedan degen. Arbeta degen i ca 10 min tills den blir smidig och lättarbetad. Täck bunken med en plastpåse och låt jäsa i 1,5 timme, eller i kylen över natten. Häll ut degen på mjölat bord och knåda degen en stund, ca 2 minuter.

Forma simit på två olika sätt ( de tjocka bagels blir mjukare i konsistensen och de smala lite knaprigare)
Tjocka bagels: Dela degen i 6 lika stora delar och forma till en boll. Täck med en duk och låt vila i 10 min. Mjöla bordet lätt. Rulla en boll till en lång längd på ca 40 cm. Vik längden i mitten och rulla ihop den, nyp kanten ordentligt och rulla så kanten får en fin form.
Smala bagels: Dela degen i 12 lika stora bitar och forma till en boll. Täck med bakduk och låt vila i 10 min. Rulle en boll till en lång och smal längd på ca 35 cm, rulla ut en till boll lika lång. Fläta ihop längderna och forma till en rund “krans”. Nyp ihop änderna ordentligt.

Späd ut sirapen med vatten i en skål och doppa en simit i taget, hela bageln ska doppas i sirapen. Doppa sedan i sesamfrön, bara ovansidan ska ha sesam. Ställ på en plåt med bakplåtspapper, täck och låt jäsa i 30 min.

Värm ugnen till 200°. Baka mitt i ugnen i ca 20-25 min. De ska få en fin gyllene färg. Ta ut och låt svalna. Dom är mjuka när de precis kommit ut ur ugnen. Jätte goda att dela och fylla med ost eller marmelad.

Forma kaek, brödpinnar
Dela degen i 12 bitar och forma dem till små bollar. Rulla varje längd till ca 20 cm lång längd. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Pensla med ägg och strö på sesamfrön. Grädda i ugnen på 200° i ca 20 min.
S1220160730_102637-0120160730_102710-0120160730_102811-0120160730_102826-01

 

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply
    Johanna
    23/07/2015 at 13:56

    Kan man frysa in dessa? Och använder du varmluft eller vanlig ugn när du bakar? Jättebra matblogg! Har provat de orientaliska tunnbröden och älskar dem! Mvh Johanna

    • Reply
      Zeina
      23/07/2015 at 15:06

      Hej 😀 Va skoj att du tittar in och gillar sidan. Dessa funkar utmärkt att frysas in och jag använder varmluftsugn. Lycka till och tack för den glädjande kommentaren. Mvh Zeina

  • Reply
    Nadine
    09/08/2015 at 13:34

    Hej
    I receptet står det torrjäst. Tror du att man kunde använda den “blöta” jästen istället? Har inget annat hemma och är sugen att prova på en gång.

    • Reply
      Zeina
      09/08/2015 at 16:39

      Ja det funkar bra med vanlig jäst 😀
      Lycka till /Zeina

    Leave a Reply

    10 + fyra =