Simit

Simit är en turkisk “bagel” och ett typiskt “street food”. De säljs överallt i Turkiet av gatuförsäljare i vagnar. Lite knapriga, söta i smaken och täckta med sesamfrön. Ett gott snacks eller tilltugg till en kopp te. När jag var i Turkiet så köpte vi alltid Simit på väg till stranden. De doppas i “Pekmez” som är en turkisk sirap gjord av druvor (se bild), skulle du inte hitta den i affären så kan du byta ut den mot ljus sirap istället.

Se steg för steg hur jag bakar bröden HÄR!

6 stora bagels
Degen:
9 dl vetemjöl
4 dl ljummet vatten
2 tsk torrjäst eller 25 g färsk jäst
1 tsk salt
1 msk socker
Garnerig:
2 msk Pekmez (hittas främst i orientaliska affärer, se bild) ljus sirap funkar också bra
0,5 dl vatten
1,5 dl sesamfrö
Serveringsförslag:
Turkisk kisir (bulgursallad) och tomatsoppa– recept HÄR!

Gör såhär:
Blanda alla torra ingredienser till degen i en stor bunke. Om du har valt en smaksättning i degen så blandar du även med den nu. Gör en grop i mitten av mjölblandningen och häll i vattnet. Blanda väl och knåda sedan degen. Arbeta degen i ca 10 min tills den blir smidig och lättarbetad. Täck bunken med en plastpåse och låt jäsa i 1,5 timme, eller i kylen över natten. Häll ut degen på mjölat bord och knåda degen en stund, ca 2 minuter.

Forma simit på två olika sätt ( de tjocka bagels blir mjukare i konsistensen och de smala lite knaprigare)
Tjocka bagels: Dela degen i 6 lika stora delar och forma till en boll. Täck med en duk och låt vila i 10 min. Mjöla bordet lätt. Rulla en boll till en lång längd på ca 40 cm. Vik längden i mitten och rulla ihop den, nyp kanten ordentligt och rulla så kanten får en fin form.
Smala bagels: Dela degen i 12 lika stora bitar och forma till en boll. Täck med bakduk och låt vila i 10 min. Rulle en boll till en lång och smal längd på ca 35 cm, rulla ut en till boll lika lång. Fläta ihop längderna och forma till en rund “krans”. Nyp ihop änderna ordentligt.

Späd ut sirapen med vatten i en skål och doppa en simit i taget, hela bageln ska doppas i sirapen. Doppa sedan i sesamfrön, bara ovansidan ska ha sesam. Ställ på en plåt med bakplåtspapper, täck och låt jäsa i 30 min.

Värm ugnen till 200°. Baka mitt i ugnen i ca 20 min. De ska få en fin gyllene färg. Ta ut och låt svalna. Dom är mjuka när de precis kommit ut ur ugnen. Jättegoda att dela och fylla med ost eller marmelad.

S1220160730_102637-0120160730_102710-0120160730_102811-0120160730_102826-01

Join the Conversation

  1. Johanna says:

    Kan man frysa in dessa? Och använder du varmluft eller vanlig ugn när du bakar? Jättebra matblogg! Har provat de orientaliska tunnbröden och älskar dem! Mvh Johanna

    1. Zeina Author says:

      Hej 😀 Va skoj att du tittar in och gillar sidan. Dessa funkar utmärkt att frysas in och jag använder varmluftsugn. Lycka till och tack för den glädjande kommentaren. Mvh Zeina

  2. Nadine says:

    Hej
    I receptet står det torrjäst. Tror du att man kunde använda den “blöta” jästen istället? Har inget annat hemma och är sugen att prova på en gång.

    1. Zeina Author says:

      Ja det funkar bra med vanlig jäst 😀
      Lycka till /Zeina

  3. Marie says:

    Dessa bröd är supergoda!! STORT TACK för dina otroligt härliga recept! Så mycket veganskt!

  4. Amanda says:

    Tack för dina underbara recept!! Använder du varmluft när du bakar?

  5. Marie Andersson says:

    Undrar om det går att göra dem glutenfria

  6. Anonym says:

    Fungerar det att byta ut vetemjöl mot dinkelmjöl?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close