Grytor/ Husmanskost/ Kött/ Potatis/ Sverige

Sjömansbiff i ugn

Husmanskost när den är som godast. Klassisk sjömansbiff tillagad på mitt vis. Istället för öl i grytan har jag i en god buljongsås. Köttet får tillagas långsamt tillsammans med stekt lök och potatis i ugnen, det blir riktigt läckert. Du kan med fördel förbereda rätten dagen innan servering, den blir bara godare när alla smaker får gotta sig över natten.sjömansbiff

4 portioner sjömansbiff
500 g tunt skivat nötkött (innanlår, fransyska eller nötrulle funkar bra)
3 lökar
Ca 8 mellanstora potatisar
Smör och olja till stekning
2 st lagerblad
Såsen:
1,5 msk vetemjöl
2 msk tomatpuré
2 st köttbuljontärningar
Ca 1-2 msk soja (justera saltmängden själv, japansk eller kinesisk soja funkar bra)
1 tsk dijonsenap (kan uteslutas)
1 liter vatten
Svartpeppar

Gör såhär:
Värm ugnen till 200°. Hetta upp en stor klick smör med lite olja i en stekpanna och bryn köttet i omgångar. Tänk på att inte ha för mycket kött på en gång i stekpannan, då kommer köttet att kokas instället för att stekas, du vill ha en fin stekyta på köttet. Ställ köttet åt sidan. I samma stekpanna som du stekt köttet (tvätta inte stekpannan) lägger du i alla ingredienser till såsen och kokar upp den under omrörning. Låt sjuda i 2-3 minuter och sila sedan av såsen.

Hacka löken i skivor och stek den i smör tills den får färg. Skala och skär potatisen i skivor, skär inte i för tunna skivor. Varva potatis, kött och lök i en ugnsform. Börja och avsluta med potatis. Lägg 2 lagerblad i formen och häll sedan såsen över. Täck formen ordentligt med aluminiumfolie och baka i nedre delen av ugnen i 30 min. Efter 30 minuter sänker du värmen till 175° och bakar i ytterligare 30-40 min. Lyft bort foliepappret, späd eventuellt ut med lite mer vatten om det känns torrt, och baka i 20 min till. Servera grytan med saltgurka och finhackad persilja. Smaklig spis!

sjömansbiffsjömansbiffsjömansbiff sjomansbiff-10 sjömansbiff

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

tre × fem =