Grytor/ Husmanskost/ Kött/ Svenskt

Skånsk Kalops

Kalops är en riktigt god gryta, klassisk husmanskost som de flesta uppskattar. Inte så värst svår att laga, den sköter sig själv på spisen. Servera gärna med kokt potatis och rödbetor. Det som gör den “skånsk” är morötterna i grytan, kör du utan har du en vanlig kalops.  
kalops

4 portioner skånsk kalops
1 kg högrev
2 gula lökar
4 morötter
4 st lagerblad
Ca 15 st svartpepparkorn
2 köttbuljongtärningar (2 msk soja funkar också)
2 msk vetemjöl
Smör till stekning
Ca 1,5 liter vatten
Salt

Gör såhär:
Skär köttet i bitar. Hetta upp smör och bryn köttet tills den får färg. Tillsätt 2 msk mjöl, rör om och häll sedan på hett vatten. Skumma av om det behövs. Dela löken i klyftor och lägg i grytan. Krydda med buljong/soja, salt, lagerblad och pepparkorn. Jag lägger mina pepparkorn i en tesil, så slipper jag massa korn i grytan. Koka upp, lägg ett lock på grytan och låt puttra i ca 1,5-2 h.

Tillsätt mer vatten efter tag och rör om då och då. Om du tycker att såsen är för vattnig kan du späda ut ca 1 msk majsstärkelse med lite vatten. Häll i grytan samtidigt som du rör om. Smaka av och krydda eventuellt mer. Skala och hacka morötterna, vänd ner i grytan, låt puttra 15 min till. Servera med kokt potatis och rödbetor. Smaklig måltid!
kalops-2

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Veckomatsedel 27- God mat hela veckan - ZEINAS KITCHEN
    09/10/2016 at 18:33

    […] Veckans godaste middag Läcker skånsk kalops– husmanskost när den är som godast. Vegetarisk alternativ- Gräddstuvade vegetariska […]

  • Reply
    Matsedel 8 - ZEINAS KITCHEN
    05/03/2017 at 21:07

    […] Veckans godaste middag Skånsk kalops. Vegetarisk alternativ- Tapsi, kurdisk […]

  • Leave a Reply

    18 − sexton =