Bakverk/ Bullar/ Efterrätt

Skolbullar- Norska skoleboller

Alltså dessa norska skoleboller! ÅÅÅh så goda. Luftiga bullar fyllda med vaniljkräm, toppade med glasyr och massa kokos. Ljuvligt goda! Skippar man toppingen blir de klassiska solskensbullar.  Jag hade hallonsylt och blåbärssylt på några av bullarna och det blev så himla vackert när de hade olika färger på tårtfatet.  

Ca 24 stycken 
50 gram färsk jäst eller 12 g torrjäst
5 dl mjölk ( gärna 3% fetthalt)
150 g smör (rumstempererad)
1 dl socker
1 ägg
1 tsk kardemumma
Ca 13 dl vetemjöl (gärna vetemjöl special)
Fyllning:
4 dl mjölk
10 msk marsan vaniljpulver (snabbvispad som ska blandas med kall mjölk)
1 tsk vaniljsocker
Valfri tillsättning (kan uteslutas):
Ca 1,5 dl sylt eller fruktmos
Pensling:
1 ägg
Glasyr:
Ca 2,5-3 dl florsocker
1 äggvita
1 msk citronsaft från färsk citron
Kokos

Gör såhär:
Lös upp jästen i ljummen mjölk. Tillsätt ägg, kardemumma och socker, rör om. Blanda i mjöl och klicka i smöret. Knåda degen smidig, gärna i bakmaskin eller för hand i 10 min. Tillsätt eventuellt mer mjöl om degen känns för kladdig. När degen är smidig och ordentligt knådad täcker du bunken med en påse och låter jäsa i 45-60 min. Förbered under tiden fyllningen (vaniljkräm), blanda alla ingredienser och låt stelna i kylen i 10 min.

Häll ut degen på mjölat bakbord och dela degen i ca 24 bitar. Forma degbitarna till bollar, rulla dem sprickfria och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Platta till degen lite och gör ett ordentligt hål i mitten av varje bulle. Se till att trycka ordentligt och gör en tydlig grop i mitten. Spritsa sedan i fyllningen i hålet. Det funkar även bra att lägga vaniljkrämen med en tesked. Lägg eventuellt lite sylt på vaniljkrämen. Låt bullarna jäsa i 15 min. Pensla med uppvispat ägg.

Värm ugnen till 225° och baka mitt i ugnen i ca 8-10 min. Ta ut och låt svalna på ett galler. Förbered under tiden glasyren. Vispa äggvita, florsocker och citronsaft till en slät och tjock glasyr. Glasyren ska vara tjock och trögflytande i konsistensen. Om glasyren känns för vattnig kan du tillsätta mer florsocker och om den är för tjock kan du tillsätta lite mer citronsaft eller vatten. Pensla bullarna med glasyren och doppa i kokos. Låt glasyren stelna.

     

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

3 × 4 =