Bakverk/ Dessert/ Efterrätt/ Frukt & Bär/ Paj

Smördegspaj med äpple och kanel

Frasiga och läckra smördegspajer fyllda med äpple och kanel. ÅH va dom är goda! Baka dem enkelt på ett kick med färdig smördeg.  Himmelskt goda att serveras med vaniljsås eller glass!

10 portioner
10 st smördegsplattor, ca 12x 12 cm (det finns färdigkavlade fyrkanter i frysdisken i de flesta matvarubutiker)
4 st gröna Granny Smith äpplen
2 dl brunt farin socker
20 g smör
1 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
1 msk majsstärkelse eller potatismjöl
1 msk citronsaft från färsk citron eller vatten
Pensling:
Ägg
Strösocker

Gör såhär:
Skala äpplena, kärna ur och hacka i små tärningar. Hetta upp smör i en stekpanna och vänd i äppeltärningarna. Strö över farinsocker och stek under omrörning tills äpplena mjuknar, ca 2-3 min. Tillsätt kanel och vaniljsocker, stek i 2-3 min till. Späd ut majsstärkelse eller potatismjöl med vatten eller citron i ett litet glas. Häll över äpplena och rör om ordentligt. Låt fyllningen sjuda i 1 min under omrörning. Stäng av värmen och låt fyllningen svalna.

Värm ugnen till 200°. Täck en plåt med bakplåtspapper. Lägg ca 2 matskedar äppelfyllning på en smördegsplatta, vik ihop till en triangel och nyp ihop kanterna ordentligt med en gaffel. Lägg på plåten. Pensla med uppvispat ägg och strö på lite socker. Baka mitt i ugnen i ca 12-15 min. Se till att de blir helt genomgräddade så smördegen blir frasig och god. Servera dem kalla eller varma med vaniljsås eller glass.

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

9 − fyra =