Bakverk/ Buffé/ Piroger/ Vegetariskt

Smördegspiroger med fetaost och spenat

smördegspiroger

Frasiga och goda smördegspiroger med fetaost, spenat och soltorkad tomat. Lika goda att avnjutas kalla som varma. De är ett perfekt tillbehör på buffébordet eller att ta med på picknicken. Du kan byta ut soltorkad tomat mot champinjoner, paprika, majs eller något annat som du gillar. Jag serverar mina piroger med sallad och örtyoghurt, gott!
smördegspirogersmördegspiroger

10 st smördegspiroger med fetaost och spenat
10 st små smördegsplattor (finns i frysdisken i de flesta mataffärer)
1 lök
150 g färsk bladspenat
150 fetaost
Ca 5-6 soltorkade tomater (kan uteslutas eller bytas ut mot tex champinjoner)
Lite olja eller smör til stekning
Pensling (valfritt):
1 ägg
Sesamfrön
Örtyoghurt:
3 dl crème fraiche eller turkisk yoghurt
1 tsk örtsalt
2-3 msk finhackad persilja
2-3 msk finhackad rödlök eller gräslök (kan uteslutas eller ersättas med pressad vitlök)
Svartpepper

Recept på smördegspiroger med kyckling hittar du HÄR!

Gör såhär:
Örtyoghurt: Blanda alla ingredienser till dressingen och ställ i kylen en stund innan servering.
Pirogerna: Finhacka löken och grovhacka spenaten. Hetta upp olja eller smör i en stekpanna och fräs löken tills den blir glansig och mjuknar. Vänd i spenaten och stek den lite hastigt, det räcker med några minuter, tills spenaten släpper ifrån sig lite vätska och mjuknar. Hacka soltorkade tomater och vänd i stekpannan. Låt fyllningen svalna och smula sedan i fetost.

Värm ugnen till 225°. Klä en plåt med bakplåtspapper. Lägg en ca 2 msk fyllning i varje smördegsplatta och vik ihop till en triangel eller avlångt paket. Nyp ihop kanterna ordentligt med en gaffel. Pensla med uppvispat ägg och strö på sesamfrön. Baka mitt i ugnen ca 15 min, se verkligen till att de blir genomgräddade, de blir frasiga och godast då. Ta ut och låt svalna. Servera varma eller kalla med sallad och örtyoghurt.
Fotor_146269229061538Fotor_146269234884316Fotor_14626923916919Fotor_14626924297532Fotor_14626924890979Fotor_146269253139727  smördegspiroger-4 smördegspiroger

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

7 Comments

  • Reply
    U
    26/06/2016 at 19:33

    Härliga piroger Zeina! Jag har tyvärr problem med att (frysta) smördegen blir mjuka och degiga innan jag fyller dem. Jag hade inte heller bakplåtspapper och hade nu även lite olja i långpannan vilket gjorde att smördegen blev ännu “blötare”.. Hur är dina så fint torra om de är frysta? Har du en fuktigduk över? Tack för hjälpen!

    • Reply
      Zeina
      29/06/2016 at 11:31

      Viktigt att fyllningen inte är för blöt, få ur så mycket vätska som möjligt från spenaten innan du fyller pirogerna. Det ska vara bakplåtspapper på plåten för bäst resultat. Jag ser även till att de blir ordentligt genomgräddade. Lycka till 🙂

  • Reply
    Oras
    29/06/2016 at 16:46

    Hej zeina!.kan man frysa dessa tro? Mvh

    • Reply
      Zeina
      08/07/2016 at 11:02

      Det kan man göra men de kommer inte vara lika frasiga vid upptining 🙂

  • Reply
    Lotta
    09/08/2016 at 17:37

    Gillar verkligen din sida o dina recept som jag nyligen hittade till. Allt ser så fräscht och nyttigt ut. Att ögat också “äter” är verkligen sant när man ser alla vackra färger.
    Lotta

    • Reply
      Zeina
      14/08/2016 at 23:43

      Åh så glad jag blir. Jag tackar så mycket 😀

  • Reply
    Mariam
    14/11/2016 at 14:47

    Tack så hemsk mycket! Det låter gott! Jag ska testa det ikväll

  • Leave a Reply

    4 × 5 =