Frasiga och goda smördegspiroger med fetaost, spenat och soltorkad tomat. Lika goda att avnjutas kalla som varma. De är ett perfekt tillbehör på buffébordet eller att ta med på picknicken. Du kan byta ut soltorkad tomat mot champinjoner, paprika, majs eller något annat som du gillar. Jag serverar mina piroger med sallad och örtyoghurt, gott!
smördegspirogersmördegspiroger

10 st smördegspiroger med fetaost och spenat
10 st små smördegsplattor (finns i frysdisken i de flesta mataffärer)
1 lök
150 g färsk bladspenat
150 fetaost
Ca 5-6 soltorkade tomater (kan uteslutas eller bytas ut mot tex champinjoner)
Lite olja eller smör til stekning
Pensling (valfritt):
1 ägg
Sesamfrön
Örtyoghurt:
3 dl crème fraiche eller turkisk yoghurt
1 tsk örtsalt
2-3 msk finhackad persilja
2-3 msk finhackad rödlök eller gräslök (kan uteslutas eller ersättas med pressad vitlök)
Svartpepper

Gör såhär:
Örtyoghurt: Blanda alla ingredienser till dressingen och ställ i kylen en stund innan servering.
Pirogerna: Finhacka löken och grovhacka spenaten. Hetta upp olja eller smör i en stekpanna och fräs löken tills den blir glansig och mjuknar. Vänd i spenaten och stek den lite hastigt, det räcker med några minuter, tills spenaten släpper ifrån sig lite vätska och mjuknar. Hacka soltorkade tomater och vänd i stekpannan. Låt fyllningen svalna och smula sedan i fetost.

Värm ugnen till 225°. Klä en plåt med bakplåtspapper. Lägg en ca 2 msk fyllning i varje smördegsplatta och vik ihop till en triangel eller avlångt paket. Nyp ihop kanterna ordentligt med en gaffel. Pensla med uppvispat ägg och strö på sesamfrön. Baka mitt i ugnen ca 15 min, se verkligen till att de blir genomgräddade, de blir frasiga och godast då. Ta ut och låt svalna. Servera varma eller kalla med sallad och örtyoghurt.
Fotor_146269229061538Fotor_146269234884316Fotor_14626923916919Fotor_14626924297532Fotor_14626924890979Fotor_146269253139727  smördegspiroger-4 smördegspiroger

Kopiera