Smördegspiroger med fetaost och spenat

Frasiga och goda smördegspiroger med fetaost, spenat och soltorkad tomat. Lika goda att avnjutas kalla som varma. De är ett perfekt tillbehör på buffébordet eller att ta med på picknicken. Du kan byta ut soltorkad tomat mot champinjoner, paprika, majs eller något annat som du gillar. Jag serverar mina piroger med sallad och örtyoghurt, gott!
smördegspirogersmördegspiroger

10 st smördegspiroger med fetaost och spenat
10 st små smördegsplattor (finns i frysdisken i de flesta mataffärer)
1 lök
150 g färsk bladspenat
150 fetaost
Ca 5-6 soltorkade tomater (kan uteslutas eller bytas ut mot tex champinjoner)
Lite olja eller smör til stekning
Pensling (valfritt):
1 ägg
Sesamfrön
Örtyoghurt:
3 dl crème fraiche eller turkisk yoghurt
1 tsk örtsalt
2-3 msk finhackad persilja
2-3 msk finhackad rödlök eller gräslök (kan uteslutas eller ersättas med pressad vitlök)
Svartpepper

Recept på smördegspiroger med kyckling hittar du HÄR!

Gör såhär:
Örtyoghurt: Blanda alla ingredienser till dressingen och ställ i kylen en stund innan servering.
Pirogerna: Finhacka löken och grovhacka spenaten. Hetta upp olja eller smör i en stekpanna och fräs löken tills den blir glansig och mjuknar. Vänd i spenaten och stek den lite hastigt, det räcker med några minuter, tills spenaten släpper ifrån sig lite vätska och mjuknar. Hacka soltorkade tomater och vänd i stekpannan. Låt fyllningen svalna och smula sedan i fetost.

Värm ugnen till 225°. Klä en plåt med bakplåtspapper. Lägg en ca 2 msk fyllning i varje smördegsplatta och vik ihop till en triangel eller avlångt paket. Nyp ihop kanterna ordentligt med en gaffel. Pensla med uppvispat ägg och strö på sesamfrön. Baka mitt i ugnen ca 15 min, se verkligen till att de blir genomgräddade, de blir frasiga och godast då. Ta ut och låt svalna. Servera varma eller kalla med sallad och örtyoghurt.
Fotor_146269229061538Fotor_146269234884316Fotor_14626923916919Fotor_14626924297532Fotor_14626924890979Fotor_146269253139727  smördegspiroger-4 smördegspiroger

Join the Conversation

  1. Härliga piroger Zeina! Jag har tyvärr problem med att (frysta) smördegen blir mjuka och degiga innan jag fyller dem. Jag hade inte heller bakplåtspapper och hade nu även lite olja i långpannan vilket gjorde att smördegen blev ännu “blötare”.. Hur är dina så fint torra om de är frysta? Har du en fuktigduk över? Tack för hjälpen!

    1. Zeina Author says:

      Viktigt att fyllningen inte är för blöt, få ur så mycket vätska som möjligt från spenaten innan du fyller pirogerna. Det ska vara bakplåtspapper på plåten för bäst resultat. Jag ser även till att de blir ordentligt genomgräddade. Lycka till 🙂

  2. Hej zeina!.kan man frysa dessa tro? Mvh

    1. Zeina Author says:

      Det kan man göra men de kommer inte vara lika frasiga vid upptining 🙂

      1. Louise says:

        Har läst att det är bättre att göra dem iordning och sedan frysa dem ogräddade och ta fram dem när man behöver dem. Bra tips?

  3. Lotta says:

    Gillar verkligen din sida o dina recept som jag nyligen hittade till. Allt ser så fräscht och nyttigt ut. Att ögat också “äter” är verkligen sant när man ser alla vackra färger.
    Lotta

    1. Zeina Author says:

      Åh så glad jag blir. Jag tackar så mycket 😀

  4. Mariam says:

    Tack så hemsk mycket! Det låter gott! Jag ska testa det ikväll

  5. Aurora says:

    Hej! Din sida är verkligen vacker o frestande, du lägger ned själ o hjärta, det märks!
    /A

  6. Har någon provat att göra de hälften så stora för att ha på buffé?

Lämna ett svar till U Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close