Afrika/ Ris/ Vegetariskt

Somalisk bariis- Rispilaff

Fantastisk somalisk risrätt med mycket smaker. Rätten kan tillagas på många olika sätt. Det finns även versioner där man tillsätter några droppar röd hushållsfärg för att ge riset en vacker färg. Jag gjorde min tolkning på rätten efter tips från er läsare. Det blev SÅ GOTT och jag tackar alla som har tipsat mig om receptet! Fick även tips från många att testa att servera riset med banan bredvid. Det kändes inte alls som en udda kombination, det söta från banen passade perfekt med det kryddiga riset. Du kan servera riset som en hel måltid med sallad eller med grillat, som tex kyckling.
6-8 portioner
6 dl basmatiris
1 stor gul lök
4 vitklöksklyftor
4 finhackade tomater eller en burk krossad tomat (400 g)
1 msk tomatpuré
1 msk xaawashkryddmix (läs nedan)
1 kanelstång
2 st buljongtärningar (grönsaksbuljong)
Olja och smör till stekning
Ca 6-8 dl vatten
Topping till riset:
2 lök
1 röd paprika
4 potatisar
1 dl russin (valfritt)
Olja till fritering och stekning
Gör egen xawaashkrydda:
1 msk spiskumminfrön
1 msk korianderfrön
1 tsk svartpepparkorn
1 liten kanelstång
1 tsk kardemummafrön
0,5 tsk hela nejlikor
1 tsk gurkmeja
Serveringsförslag:
Banan
Sallad
Xawaashkryddade kycklingklubbor- recept hittar du HÄR!

Recept på suugo suqar hittar du HÄR!

Gör såhär:
Börja med att göra xawaaashkrydda om du inte har en färdigmix: Lägg alla kryddor förutom gurkmeja i en helt torr stekpanna. Rosta under omrörning i ca 2-3 min tills kryddorna rostas och får en härlig doft utan att de bränns vid. Låt kryddorna svalna och mixa dem tills de smulas sönder så mycket som möjligt. Mortla sedan dem tills du får en pulvermix av alla kryddor. Tillsätt sedan gurkmeja och förvara i en burk. Håller sig bra i flera månader.

Tvätta riset ordentligt. Blötlägg i ljummet i 30 min och sila sedan av. Hacka löken i strimlor, finhacka eller riv vitlöksklyftorna. Hacka tomaterna i tärningar om du använder färska. Om du använder krossad tomat, silar du bort lite av tomatsåsen och bevarar den krossade tomaten. Hetta upp olja och smör, stek löken tills den får färg. Vänd i vitlök och stek en stund. tillsätt xawaashkrydda, tomat, tomatpuré, kanelstång och stek lite till. Vänd i riset och blanda varsamt utan att krossa riskornen.

Koka upp ca 6 dl vatten. Mängden vatten kan variera beroende på risssorten som du har använt. Lös upp buljongtärningarna i vattnet. Häll över riset, krydda med salt, peppar och blanda. Koka upp och sänk sedan värmen. Låt tillagas på medelvärme tills riset är klart. Öppna upp locket och fluffa till riset med en gaffel, tillsätt eventuellt mer vatten om det behövs och låt tillagas ytterligare.

Toppingen: Skala och skär potatisarna i tunna stavar. Skär lökarna och paprikan i strimlor. Hetta upp olja och fritera potatisstavarna, låt rinna av på papper och ställ åt sidan. Hetta upp olja i en stekpenna och stek löken tills den får färg. Vänd i paprikan och stek tills den mjuknar. Vänd i russin och stek lite till. Lägg upp riset på fat, toppa med toppingen och servera med önskat tillbehör. Smaklig måltid! 

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Mikaela
    01/02/2019 at 12:10

    Låter helt otroligt gott! Måste prova ❤

  • Leave a Reply