Söndagsstek av högrev

En saftig söndagsstek som får gotta sig i ugnen med grönsaker och goda kryddor. Vet inte om det bästa med denna rätt är att den är så fantastiskt god eller att den sköter sig själv i ugnen. Vilken god middag! Av skyn som bildas i formen från alla juicer från köttet och grönsakerna gör du en ljuvlig gräddsås. Servera med pressgurka och njut!

Ca 6 portioner söndagsstek
Ca 1 kg högrev eller fransyska
10 st små potatisar
2 gula lökar
3 morötter
1 äpple
3 selleristjälkar
1 hel vitlökshuvud
2 msk tomatpuré
2 st buljongtärning gar (valfri sort, jag tog grönsaksbuljong)
2 msk japansk soja
3-4 st lagerblad
10 st pepparkorn
1 msk torkad rosmarin
25 g smör
5 dl vatten
2 dl grädde (till skysås)
2 msk vetemjöl
Salt & peppar
Serveringsförslag:
Pressgurka

Gör såhär:
Tvätta alla grönsaker ordentligt. Skär lök och äpple i klyftor, hacka selleri och morot i stora bitar, behåll potatisarna hela. Dela vitlökshuvudet i mitten. Hetta upp olja och en klick smör i en stekpanna. Bryn köttet runtom ordentligt, ge köttet en fin stekyta. Lägg alla grönsaker i en rymlig form. Lägg köttet i formen, lägg löken runtom den. Koka upp 5 dl vatten, blanda i smöret, lös upp tomatpurén, buljongtärningarna och blanda i sojan. Häll såsen i formen, strö sedan rosmarin, pepparkorn, lagerbladen, salt och peppar över köttet och grönsakerna.

Lägg ett lock på formen. Det är viktigt att du väljer en gryta eller form som du kan täcka med ett tät förslutet lock. Lergryta, gjutjärnsgryta eller en ugnsform som har ett bra lock rekommenderas. Om all ånga sipprar ur formen så får du en torr köttbit. Är du osäker kan du först täcka formen med foliepapper och sedan ha på locket. Värm ugnen till 200°. Ta in köttet mitt i ugnen och låt tillagas långsamt i ca 2,5 h. Tillagningstiden kan variera. Ju längre den får tillagas desto mörare köttbit får du.

Gör sås av skyn. Ta till vara ca 4 dl av skyn som bildats i ugnsformen Lägg i en kastrull och tillsätt 2 dl grädde, 2 msk soja, 2 msk vetemjöl och koka upp under omrörning. Låt såsen sjuda å medelvärme i ca 3-4 min. Servera såsen med köttet, grönsakerna och en god sallad.

Join the Conversation

  1. Hej! Jag undrar ungefär hur mycket salt det är man ska hälla på köttet?

  2. Anonym says:

    Älskar dina recept kram från Anna och lilla Tintin

  3. Eddie says:

    Fantastiskt gott, tack för ett utmärkt recept! Jag och barnen åt flera portioner

  4. Lina Sundewall says:

    Vilken temparatur ska köttet ha när det är klart?

  5. Anette says:

    Hej potatisen kan väl inte ligga med från början? Kan man lägga med aubergine?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close