Bakverk/ Efterrätt/ Tårta

Sverigekaka

Sverigekaka, pensionärskaka eller sommarkaka, kärt barn har många namn. Sockerkaka deluxé skulle man också kunna kalla den 😉 En lättbakad och saftig kaka med smak och vanilj. Den blir desto godare om den får stå sig några timmar, så du kan med fördel baka den dagen innan servering.

Ca 10 bitar
3 st ägg
2,5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 dl kokande vatten
Vaniljfyllning:
120 g smör
1 dl grädde eller mjölk
3 msk vaniljsocker

Gör såhär:
Värm ugnen till 175°. Smörj en springform, ca 25 cm, med smör och mjöla den. Vispa ägg, vaniljsocker och socker vitt och poröst. Blanda mjöl och bakpulver i en skål och sikta sedan ner i smeten. Tillsätt 1 dl kokande vatten och vispa smeten slät. Häll smeten i springformen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 min, tills kakan är helt torr i mitten. Låt kakan svalna i formen och dela sedan i mitten.

Fyllningen: Koka upp smör och mjölk/grädde. Tillsätt vaniljsocker och låt såsen puttra under omrörning i ca 2 min. Ställ åt sidan och låt fyllningen svalna lite.
Lägg ett av bottnen på ett fat och häll fyllningen över och bred den jämnt över hela kakan. Lägg på den andra bottnen. Täck kakan och låt gärna stå i kylen några timmar eller till nästa dag. Den blir godare när den får suga till sig fyllningen ordentligt, då blir den extra saftig. Pudra på florsocker innan servering.  

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

3 Comments

  • Reply
    Sofia
    07/06/2017 at 14:55

    Så himla roligt att hitta hit ! Alltid roligt att pröva ny mat . Kram från marbella ☀️☀️☀️

  • Reply
    Nairi
    17/06/2017 at 08:51

    Zeina kan man använda denna Sverige kaka och decorera den till födelsedag tårta. Går det att ha denna recept för att ha som tårtbotten????

    • Reply
      Zeina
      17/06/2017 at 09:05

      Det funkar jättebra

    Leave a Reply

    tre × ett =